Primul Comitet Executiv fără Liviu Dragnea: PSD marginalizează echipa fostului lider

Primul Comitet Executiv al PSD – ședința conducerii lărgite a partidului – de după eșecul de duminică de la europarlamentare și referendum a durat mai bine de cinci ore.

Reuniunea urmează condamnării definitive a lui Liviu Dragnea.

Premierul Viorica Dăncilă a spus că a ascultat opiniile colegilor din teritoriu și că s-au luat mai multe decizii importante:

Gabriela Firea redevine președinta (interimară) a PSD București și vicepreședintă a partidului;

Dan Nica va fi liderul eurodeputaților PSD;

Paul Stănescu devine președinte executiv;

Rodica Nassar preia postul de secretar general PSD;

Guvernul nu demisionează;

Ana Birchall ar urma, de asemenea, să-și păstreze postul (acum interimar) de ministru al justiției. La Fonduri Europene va fi propusă deputata de Brașov Roxana Mînzatu, fost secretar de stat în instituție. Natalia Intotero urma să revină la Ministerul Românilor de Pretutindeni;

Titus Corlățean va deveni vicepremier pentru parteneriate strategice;

Întrebată dacă face echipă cu oamenii care i-au cerut anul trecut demisia lui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă a evitat un răspuns direct: „Aceste propuneri au fost susținute de membri CEX. Trebuie să ne unim forțele, trebuie ca împreună să înțelegem unde am greșit și să luăm măsurile care se impun. Important este să învățăm din greșeli și să mergem mai departe„.

Săptămâna viitoare, partidul de guvernămînt va stabili data viitorului Congres.

O primă etapă va avea în centru statutul PSD, iar o a doua – alegerea președintelui partidului și a candidatului la Cotroceni.

Cel mai probabil, Congresul va avea loc la sfîrșitul lui iunie, a spus Viorica Dăncilă.

Doamna Dăncilă a fost întrebată dacă va verifica reclamațiile pe tema greutății cu care s-a votat duminică în diaspora: „Vom lua măsuri radicale. Cei care au greșit vor plăti. Votul electronic, votul prin corespondență – vom discuta acest aspect„.

Viorica Dăncilă a exclus posibilitatea de a mai colabora cu Anca Alexandrescu, consilier de comunicare al premierului. Anca Alexandrescu e considerată foarte apropiată de Liviu Dragnea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anterior, Marcel Ciolacu, propunerea partidului pentru funcția rămasă vacantă de președinte al Camerei Deputaților, anunțase că votul ar urma să aibă loc miercuri.

Da, avem majoritate. Mă bazez pe voturile PSD. Avem voturile suficiente. Nu am discutat cu colegii de la Pro România, nici cu Marian Neacșu„.

Am considerat că e mai bine să fim uniți decît să fim dezbinați„, a mai declarat Marcel Ciolacu despre situația din PSD.

În postura de vicepremier va fi propus Titus Corlățean, fost ministru al Externelor.

Olguța Vasilescu a declarat că propunerea este o ideea foarte bună. Ea a adăugat că PSD cu siguranță va trece peste momentele dificile pe care le parcurge.

Foarte bună ideea. Extraordinar”, a afirmat Olguța Vasilescu.

Codrin Ștefănescu a pierdut, de asemenea, postul de secretar general PSD.

Întrebat dacă Ștefănescu mai are un viitor în PSD, senatorul Șerban Nicolae a răspuns „Categoric!”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS