Confidenţialitate

Preotul Francisc Doboș, despre religia în școli | VIDEO

Preotul Francisc Doboș a fost invitatul lui Marcel Bartic în emisiunea „Academia Europa FM”. „Este puțin complicat când profesorul de chimie le prezintă elevilor niște reacții chimice, cel de biologie despre evoluționism, iar la ora de religie se vorbește despre Geneză”, spune Marcel Bartic. Gazda emisiunii lansează următoarea întrebare: „Cum se împacă aceste lucruri și cum se așază în mintea copilului? Cum îi explici unui copil cum a apărut omul pe Pământ?”.

„Nu poți să-L încapsulezi pe Dumnezeu – o realitate care este infinită – doar în niște explicații, care pot fi pur științifice sau la orizontul nivelului omenesc, uman de înțelegere. Copiii pot învăța lucruri și pot fi foarte deștepți și să-l știe pe de rost (n. r. Tabelul lui Mendeleev), dar fără să înțeleagă. La fel și la ora de religie”, a explicat preotul Francisc Doboș.

Preotul Francisc Doboș: Un copil învață pe de rost niște informații despre Dumnezeu care îi vor fi folositoare mai apoi, când școala îl va face să-și pună întrebări

„Un copil nu are încă dezvoltat un mecanism – mă refer la primele clase, ci învață pe de rost niște informații despre Dumnezeu care îi vor fi folositoare mai apoi când școala îl va forja să-și pună sau să nu fie de acord, să intre în criză, să facă diferența, să facă nuanțe și fie și să-l refuze pe Dumnezeu. Sau poate pe Dumnezeu așa cum i-a fost predat în mod automat. Aici este dibăcia de a face diferența pentru că asta este teologia. Nu poți să predai unui copil noțiuni de teologie care vor fi dezbătute mai apoi la un alt nivel”, a adăugat Francisc Doboș.

Urmărește întreaga emisiune „Academia Europa FM” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Peste 35.000 de copii au abandonat școala în ultimii 10 ani. Marcel Bartic: „Învățământul românesc a devenit un produs de lux pe care tot mai mulți copii nu și-l permit” | VIDEO