Premierul Italiei își anunță demisia

Premierul Italiei, Giuseppe Conte, a anunţat marţi că va prezenta demisia Guvernului său după dezbaterea – în Senat – a unei moțiuni de cenzură.

Demersul a fost inițiat de formațiunea extremistă Liga, condusă de ministrul de interne, Matteo Salvini.

Premierul demisionar l-a acuzat pe acesta că dărîmă Guvernul pentru a-şi urmări propriile interese.

”Întrerup aici această experienţă de guvernare. Doresc să închei acest transfer constituţional în mod coerent. Voi merge la preşedintele Republicii pentru a-i prezenta demisia mea”, a spus Conte, care nu este membru al nici unui partid.

El a fost desemnat premier în vara anului trecut de către coaliţia formată din partidul Liga şi formaţiunea antisistem Mişcare 5 Stele (M5S).

Această coaliţie a fost însă destrămată săptămîna trecută de Salvini, care s-a declarat sătul de disputele repetate cu M5S – cea mai recentă e legată de construcţia liniei de tren de mare viteză Torino-Lyon.

”Salvini a arătat că îşi urmează numai propriile sale interese şi pe cele ale partidului său”, a spus Conte.

Mizînd pe popularitatea sa în creştere, ministrul de interne speră că va reuşi prin această moţiune de cenzură să obţină convocarea unor alegeri anticipate pe care să le cîştige uşor.

Dar M5S negociază formarea unei noi majorităţi cu formaţiunea de stînga Partidul Democrat, a fostului premier Matteo Renzi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS