Prefectul Capitalei, despre violențele din 10 august: „Fiecare răspunde pentru el!”

Prefectul Capitalei a fost audiat, miercuri, în calitate de martor la Parchetul General.

Speranţa Cliseru susţine că ordinul pe care l-a semnat privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august „respectă în totalitate legislaţia în vigoare„.

Prefectul a fost audiată timp de mai multe ore, la final declarând: „Am calitatea de martor, am venit fără avocat, că nu a fost cazul. Vreau să vă asigur că eu am respectat legea cu stricteţe”.

Întrebată cînd a semnat ordinul privind intervenţia jandarmilor, Speranţa Cliseru a spus: „Este consemnat şi nu pot să vă detaliez (…) sau să explic modul în care alte instituţii au acţionat în acea zi. Fiecare răspunde pentru el!„.

Ea a refuzat să răspundă altor întrebări ale jurnaliştilor, adăugînd doar că nu s-a întâlnit pe 10 august cu ministrul de Interne, Carmen Dan.

O necunoscută: Unde a fost Speranța Cliseru pe 10 august?

Procurorii au deschis un dosar în care s-a început urmărirea penală in rem pentru săvîrşirea infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu în legătură cu intervenţia jandarmilor în timpul protestului din 10 august.

Maiorul Laurenţiu Cazan, care a coordonat acţiunea jandarmilor la protestul din Piaţa Victoriei, declara săptămîna trecută că prefectul Capitalei s-a aflat în Piaţa Victoriei în timpul protestului.

În permanenţă, am fost în contact cu toate autorităţile publice, inclusiv cu prefectul, care a fost prezent la faţa locului încă de la ora 16,00„, a spus Laurențiu Cazan.

Speranța Cliseru a declarat însă că nu a fost în Piața Victoriei în ziua de vineri, 10 august: „Nu am văzut cu ochii mei (violenţele de la prostest, n.r.), pentru că nu eram în Piaţă”.

La nouă zile de la evenimentele din Piața Victoriei, și ministrul de Interne, Carmen Dan, afirmase că Speranța Cliseru s-ar fi aflat în zonă pe 10 august.

Într-un prim raport al MAI prezentat (fragmentar) public, Carmen Dan a spus: „Ora 16.00: în punctul de comandă s-au prezentat prefectul capitalei și unul dintre viceprimarii Primăriei Municipiului București„.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS