Prefectul Bucureștiului despre violențele din 10 august: „Nu eu sunt vinovată”

Prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, a fost abordată la o terasă din Bucureşti de un cetăţean care i-a cerut să iasă public şi să spună că ministrul de Interne, Carmen Dan, şi liderul PSD, Liviu Dragnea, mint cu privire la intervenţia Jandarmeriei la protestul din 10 august.

Doamna Cliseru a răspuns că ar fi declarat public acest lucru.

Speranța Cliseru i-a cerut cetăţeanului respectiv să le întrebe pe persoanele vinovate despre violențele de la mitingul antiguvernamental din Piața Victoriei.

Înregistrarea a fost făcută la o terasă din apropierea Grădinii Icoanei din București.

Cetățeanul care a abordat-o pe Speranța Cliseru era revoltat din cauză că șoferul acesteia parcase pe trecerea de pietoni.

Ulterior, prefectul capitalei a anunțat că depune plîngere penală împotriva bărbatului respectiv, pentru „amenințare și ultraj”.

„Asta am spus”

Bărbatul care a făcut publică înregistrarea video pe Internet a avertizat-o pe Speranța Cliseru că de „10 august nu o să uite nimeni. Dacă sunteți nevinovată, nu ați avut nicio implicare, ieșiți public și spuneți asta.

– Am ieșit și am spus.

– Perfect: ieșiți și spuneți „Doamna Carmen Dan minte, domnul Dragnea minte”.

– Asta am spus.

– Mai spuneți. Mai clar. Pînă n-o să spuneți clar lucrurile astea…

– Cred că ați greșit adresa. Mergeți la alte persoane să le întrebați. Eu am spus că sunt nevinovată. Să mergeți să întrebați acele persoane, nu să mă hăituiți pe mine, că nu sunt eu vinovată. Credeți-mă.

(…)

–  Negarea dvs. trebuie să fie mult mai amplă.

– Aveți răbdare, că o să fie, o să fie.

Contradicții

Jandarmeria și Prefectura Capitalei s-au contrazis în trei rînduri în legătură cu ora la care a fost dat ordinul de intervenție în forță în Piața Victoriei, contrasemnat de Speranța Cliseru.

Potrivit celei mai recente declarații a doamnei prefect, documentul ar fi fost emis după miezul nopții, oră la care încetaseră cele mai multe dintre confruntările dintre unii protestatari și forțele de ordine.

Primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, a spus miercuri că aşteaptă finalizarea anchetei începute în acest caz de Parchetul General.

Gabriela Firea, o apropiată a Speranței Cliseru, a adăugat că nu se înconjoară de oameni care mint.

Chiar dacă ar fi anumite lucruri de spus – şi cu siguranţă sunt anumite lucruri de spus – le voi afirma într-un cadru organizat, statutar (…) Cît priveşte anumite, să spunem, inadvertenţe observate de analişti şi de presă, există o anchetă în curs, a Parchetului, şi pe perioada unei cercetări orice declaraţie este superfluă, pentru că poate chiar să afecteze cursul anchetei. Cunosc anumite lucruri, dar nu pot să le exprim public. Atunci cînd voi putea, o voi face„, a afirmat primarul Capitalei.

Parchetul General a înregistrat mai bine de 760 de plîngeri penale în dosarul privind violențele din Piața Victoriei.

La scurt timp după deschiderea acestuia, Inspecția Judiciară a început verificări asupra unui procuror care s-a aflat în Piața Victoriei la data de 10 august.

De asemenea, ministrul justiției, Tudorel Toader, a pornit o evaluare a întregii activități a procurorului general, Augustin Lazăr.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS