Confidenţialitate

Poseidon 21, primul exercițiu naval major din acest an în Marea Neagră

O flotă NATO formată din 13 nave de război, nouă avioane militare și peste 700 de militari români și străini, participă, de luni, la primul exercițiu naval major din acest an în Marea Neagră. Activitățile de instruire planificate pe mare, pe uscat și în aer, sunt coordonate de Comandamentul Flotei din Constanța.

Portul Constanța este împânzit de nave ale NATO specializate în detecția minelor și a atacurilor de adâncime.

Peste 700 de militari din România, Franța, Grecia, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia participă la exercițiul Poseidon 21 în apele române și internaționale ale Mării Negre.

Corneliu Pavel, purtător de cuvânt al Forțelor Navale Române:

„La acest exercițiu participă o grupare navală permanentă NATO i în felul acesta avem o prezență intărită aliată în regiunea Mării Negre. Este foarte important pentru noi pentru că ne respectăm angajamentele asumate față de partenerii din Alianță”. 

Scenariul exercițiului naval cuprinde secvențe de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, identificarea și neutralizarea minelor marine, spune șeful Statului Major al Forțelor Navale,  contraamiral Mihai Panait.

„În apele teritoriale ale Românie, încă avem baraje de mine istorice din cel de al Doilea Război Mondial.  Este primul motiv de a căuta, descoperi și a distruge  aceste obiecte periculoase”. 

Al doilea argument este faptul că pe timpul exercițiilor multinaționale, gruparea NATO îmbină procedurile de aplicare.

Pe apă, sub apă și în aer.

La exercițiul Poseidon 21 ar fi trebuit să participe și Bulgaria, dar, nu s-a mai putut din cauza mai multor marinari care s-au îmbolnăvit de COVID.