POLONIA: Turul doi al alegerilor prezidențiale, duminică

Polonia organizează, duminică, al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, amânate din cauza pandemiei Covid.

Lupta dintre actualul preşedinte Andrzej Duda şi pro-europeanul Rafal Trzaskowski, primarul Varşoviei, este foarte strânsă. Primul tur a fost câştigat de actualul şef al statului, dar sondajele îl dau câștigător pe Trzaskowski cu un avans fragil.

BBC spune că scrutinul va fi crucial pentru modelarea viitorului ţării şi a relaţiilor sale strânse cu Uniunea Europeană cel puţin pentru următorii ani.

Dacă este reales preşedintele actual Andrzej Duda pentru încă un mandat de cinci ani, aliaţii săi – guvernul nationalist şi partidul conservator Lege şi Dreptate – vor continua politicile social conservatoare şi eforturile de a controla instituţiile statului, reforme ale justiţiei care au atras critici dure din partea UE.

Primarul liberal al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, a promis că, dacă va câştiga, va susţine minorităţile şi va bloca încercările guvernului de a politiza sistemul judiciar care atacă valorile democratice.

Ambii au viziuni distincte pentru viitorul Poloniei. Preşedintele Duda, în vârstă de 48 de ani, este de profesie avocat. A obţinut o victorie surprinzătoare în 2015, din postura de reprezentant al aripii tinere, moderate a partidului Lege şi Dreptate, care a pierdut un şir de alegeri cu un candidat de forţă al partidului, Jaroslaw Kaczynski.

Duda se declară un apărător al modelului tradiţional de familie. Este, de asemenea, un susţinător al modificărilor legislative propuse de guvern pentru a prelua controlul sistemului judiciar şi al presei, spune BBC. Radioul public polonez, televiziunea poloneză sunt obligate prin statutul lor să prezinte o acoperire echilibrată a evenimentelor politice.

Relaţiile cu UE au fost încordate în ultimii ani, iar Duda a numit-o „o comunitate imaginară din care nu câştigăm prea mult”. Cu toate acestea, Polonia este cel mai mare beneficiar net al fondurilor UE.

Rafal Trzaskowski are tot 48 de ani. Este adjunctul liderului partidului de centru-dreapta Platforma Civică, formaţiunea care a guvernat Polonia între 2007-2015, în mare parte sub Donald Tusk, înainte de a fi ales în fruntea Consiliului European.

Partidul său a primit cele mai multe voturi în marile oraşe. El reprezintă aripa liberală a formaţiunii şi, în calitate de primar al Varşoviei, a participat la marşurile de egalitate LGBTQ şi a propus introducerea educaţiei sexuale în şcoli pentru a contracara agresiunea împotriva minorităţilor. Trzaskowski promite că va stopa încercările de politizare a instanţelor şi susţine independenţa procurorului general. Acum, ministrul justiţiei este şi procuror general.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS