Polonia: noi manifestații de stradă pentru libertatea presei

Mii de persoane iau parte din nou în Varșovia, capitala Poloniei, la manifestații de stradă în favoarea libertății presei.

Guvernul conservator al Poloniei vrea să restrîngă accesul jurnaliștilor acreditați la Parlament, ceea ce a provocat – vineri – blocarea accesului în clădirea Legislativului și mai multe confruntări între demonstranți și Poliție.

Cetățenii s-au strîns din nou, sîmbătă, în fața palatului prezidențial, după care au mărșăluit spre Parlament.

Dorința cabinetului de dreapta de a limita numărul reporterilor acreditați la Parlament e considerată de către opoziție o încercare de a restrînge libertatea presei.

Tensiune

Numeroși polițiști au fost mobilizați la protestul de sîmbătă, pe parcursul căruia aproximativ 2,000 de participanți au scandat “Libertate, egalitate, democrație” și au împărțit cópii ale Constituției.

Parlamentarii opoziției au ocupat vineri hemiciclul Parlamentului, drept pentru care demnitarii Partidului Lege și Justiție, de guvernămînt, au adoptat bugetul pe 2017 într-o altă încăpere.

A fost pentru prima dată după 1989 cînd Parlamentul Poloniei a votat o lege în afara sălii principale de ședințe.

În afara clădirii, mii de persoane au luat parte la un pritest antiguvernamental.

Unul dintre liderii opoziției, Ryszard Petru, a acuzat Guvernul de subminarea autorității Parlamentului: “Nu le permit accesul jurnaliștilor, se ascund în altă sală și pretind că așa funcționează Legislativul”, a declarat el.

Liderul Partidului Lege și Justiție, Jaroslaw Kaczynski, susține că propunerile referitoare la activitatea presei nu ar fi diferite față de cele din alte state europene.

El i-a acuzat pe protestatari de “huliganism” și i-a amenințat, fără să intre în amănunte, că vor suporta consecințele.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS