PIAȚA VICTORIEI: Vor vota PMP, USR și UDMR cabinetul Orban? | AUDIO

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a înregistrat la Parlament lista miniștrilor propuși și programul de guvernare pentru care speră să obțină votul de învestitură.

Cea mai mare problemă a liderului PNL este însă susținerea parlamentară fragilă pe care se poate baza.

După ce Pro România, partidul lui Victor Ponta, a anunțat că nu va vota noul Executiv, cei 18 parlamentari ai PMP au devenit esențiali în ecuația politică.

Fără senatorii și deputații lui Eugen Tomac, Ludovic Orban se poate baza pe doar 208 voturi, în condițiile în care el are nevoie de minimum 233 pentru a se instala la Palatul Victoria.

Supărați că nu au fost acceptați la guvernare, așa cum li s-a promis, cei de la PMP au anunțat că vor avea o ședință de partid în care vor decide dacă vor susține sau nu Cabinetul monocolor al PNL.

Într-o ediție specială a emisiunii Piața Victoriei, de la Europa FM, Eugen Tomac a spus că partidul său se va hotărî duminică.

El a respins abordarea potrivit căreia demnitarii PMP au de ales între a menține cabinetul Dăncilă și a-l accepta pe cel condus de Ludovic Orban.

„Sînt convins că a doua nominalizare, în cazul în care Guvernul nu va trece, va veni tot din partea PNL.

Atunci, lucrurile se vor limpezi mult mai rapid (…), pentru că – în caz contrar – s-ar dizolva Parlamentul. PSD-ul nu cred că e pregătit de anticipate”, a spus Eugen Tomac.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dan Barna, președintele USR, a confirmat la Europa FM că partidul său a avut îndoieli serioase în legătură cu unul dintre numele vehiculate pentru portofoliul sănătății.

Persoana respectivă nu a fost însă nominalizată de PNL.

„O să vedem în comisii și în audieri, cum este și normal să se întîmple, care este pînă la urmă consistența profilului fiecăruia dintre ei.

În mod obiectiv, responsabilitatea garniturii guvernamentale care este propusă aparține premierului desemnat”, a spus Dan Barna.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, așteaptă ca Uniunea Maghiarilor să semneze un acord oficial de susținere a Guvernului.

Acest lucru s-ar putea întîmpla luni, cînd conducerea Parlamentului e așteptată să decidă calendarul audierii miniștrilor propuși în comisiile de specialitate și data  votului de învestitură.

„Dacă și audierile merg bine, vom susține Guvernul. Asta este prima variantă.

Să vedem dacă [PNL] nu cumva se răzgîndește și nu mai semnează acordul.

Ceea ce lipsește din programul de guvernare [e] că nu spune nicăieri că vor aloca 6% din Produsul Intern Brut pentru educație în 2020.

Noi vom insista la dezbaterile bugetului, fiindcă țin enorm la această chestiune”, a declarat Kelemen Hunor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat că nu crede că Ludovic Orban este capabil să fie un bun prim-ministru şi că nu îl va vota, ”indiferent de presiunile, ameninţările şi jignirile primite’.

Victor Ponta s-a declarat convins însă, pe Facebook, că Guvernul condus de liderul PNL va trece în Parlament şi cu ”voturile celor de la PSD”.

”Ca şi în noiembrie 2015 (Guvernul Cioloş), Guvernul Orban o să treacă cu voturile celor de la PSD (…). Nu cred că un Guvern PNL avînd o colaborare dubioasă şi instabilă cu domnii Barna, Băsescu, Hunor, Tăriceanu, Borza va scoate ţara din criză!”, a scris Victor Ponta.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS