Confidenţialitate

Piața Victoriei | Se estimează o prezență scăzută la vot. Cine ar avea de câștigat în acest caz?

Potrivit Barometrului Europa FM realizat de IMAS, 55,4% dintre români cred că alegerile parlamentare trebuiau amânate.

Sociologul Sebastian Lăzăroiu și analistul politic Sorin Ioniță (Expert Forum) au analizat contextul unic al acestui scrutin, precum și clasamentul partidelor politice în rândul preferințelor cetățenilor, în emisiunea Piața Victoriei, realizată de Alice Iacobescu.

Sebastian Lăzăroiu susține că procentul ridicat al celor care voiau amânarea alegerilor se va răsfrânge în procentul celor care se vor prezenta duminică la urne:

„Vom avea o rată a participării mai scăzută la un scrutin parlamentar. Avem un număr mare de cazuri, mai mare decât în primăvară, când nu am făcut alegerile parlamentare. Nimeni nu ne garantează ce va fi în martie, mai bine faci alegerile acum. (…) Plus că ar fi însemnat mai multe complicații.”

În acest context, sociologul spune că prezența la vot nu va fi mai mare de 35%:

„Cred că vom avea și o prezență scăzută la vot. (…) Dintre cei 55%, cei mai mulți nu vor merge la vot și din ceilalți vor fi care nu vor merge la vot. Eu cred că prezența va fi între 30 și 35%, a mai spus Sebastian Lăzăroiu.”

Analistul politic Sorin Ioniță este de părere că printre cei 55% care cereau amânarea alegerilor se regăsesc mulți votanți ai partidelor care au militat pentru amânarea scrutinului:

„E o cifră greu de interpretat, din moment ce sunt două formațiuni, PSD și Pro România, care au vorbit despre necesitatea acestor alegeri, înseamnă că din cei 55% se regăsesc votanții lor, nu spun că toți sunt votanții lor, restul sunt oameni speriați de criză sau intrați în categoria nu știu cu cine votez.”

În ce fel ar putea influența rezultatul prezența scăzută la vot depinde de mobilizarea electoratului de către partidele mari, susține Sebastian Lăzăroiu:

„Depinde foarte mult de cât de mobilizate sunt bazinele tradiționale ale partidelor. PNL, PSD, în general au activiști, nu e o campanie clasică, nu prea au cum să adune oamenii, nici în ziua votului nu veți vedea activiștii bătrând pe la uși să scoată oamenii la vot.”

În aceste condiții, este foarte posibil ca mulți alegători să își păstreze opțiunea de vot de la alte alegeri, mai spune sociologul:

„O să voteze cei care au deja o opțiune, știu pe cine vor, pe cine admiră, în cine au încredere, vor pune probabil aceeași ștampilă ca în ultimii doi ani.”

Cine ar avea de câștigat de pe urma prezenței scăzute?

Sorin Ioniță: Am fi spus că în avantajul partidelor mari, cu aparat, cu primari care pot folosi alte resurse de mobilizare. Acum, cu pandemia, trebuie văzut în ce măsură pot și mai vor primarii să mobilizeze. PNL e și partid de guvernare, deci pierde din popularitate, e în interesul PSD. (…) Cred că a rămas ceva rezidual anti-Dragnea și cred că va mai funcționa, cu toate încercările noi ale PSD, cât va funcționa vom vedea.

Sebastian Lăzăroiu: Ciolacu avea nevoie de alegeri repede ca să se instaleze și să nu dea timp grupării vechi să se mobilizeze înainte de martie. Unele inițiative din Parlament au venit de la gruparea lui Șerban Nicolae și nu au făcut un serviciu PSD-ului, dar nici Ciolacu a le-a putut opri.

În plus, Sebastian Lăzăroiu susține că, în urma alegerilor parlamentare, PSD ar urma să obțină un rezultat apropiat de cel al PNL:

„Cred că distanța dintre PSD și PNL nu va fi atât de mare, ba există și posibilitatea ca PSD să termine aproape de locul 1. E posibil la URS să rămână la 15-18%, (…) de asemenea la Pro România, mie-a teamă că intențiile de 8-9% nu înseamnă voturi toate, nu m-ar surprinde să ia 6%.”

Analistul politic Sorin Ioniță spune că partidele au avut de dus o campanie atipică, în care multe dintre mijloacele folosite în trecut nu au mai putut fi utilizate, din cauza restricțiilor:

„Ce e cert față de perioada de început a crizei e că a scăzut PNL, în schimb ceilalți sunt cam pe acolo. Mă întreb unde s-au dus procentelea alea 10 care au plecat de la PNL, (…) Alde și Ponta apar separat, sunt câteva procente în plus la Ponta. Trebuie văzut unde se vor duce cei 10%, vor sta acasă, sunt dezamăgiți, incertitudinea e mare.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: