PIAȚA VICTORIEI I Traian Băsescu despre Codruța Koveși: „Îi doresc funcția de procuror-șef al UE”

Miercuri are loc loc cea de-a patra rundă de negocieri între Consiliul UE și Parlamentul European pe tema desemnării viitorului procuror șef european.

Printre candidați se numără Laura Codruța Kovesi, fosta procuroare-șefă a DNA.

Părțile nu au ajuns la o înțelegere după primele trei întîlniri.

Consiliul Uniunii Europene a repetat, săptămîna trecută, că susține numirea francezului Jean-Francois Bohnert și a dat de înțeles că negocierile ar putea fi transferate viitoarei legislaturi europene.

Fostul președinte Traian Băsescu a spus la Europa FM că și-ar dori ca doamna Kovesi să obțină postul, dar a observat că precedentele nu sînt încurajatoare pentru candidata română.

Foarte rar Parlamentul cîștigă în disputa cu Consiliul Uniunii Europene.

În acea nișă de 10% cînd cîștigă Parlamentul mi-aș dori să fie ea„, a spus fostul președinte.

Traian Băsescu s-a referit și la dosarele deschise pe numele Laurei Codruța Kovesi de secția de anchetare a magistraților.

„Dacă va avea probleme cu dosare prin țară o s-o aducă, indiferent ce funcții are în Uniunea Europeană„, i-a declarat Traian Băsescu Sandei Nicola.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, fostul președinte a observat că cele mai mari partide parlamentare au adoptat sloganuri „suveraniste” în campania pentru alegerile europarlamentare, de pe 26 mai.

Traian Băsescu deschide lista PMP de la scrutinul de luna viitoare.

„<<Patrioți în Europa – România merită mai mult!>> (sloganul PSD, n.red.). PNL-ul: <<România în primul rînd!>>

Asta arată că oamenii ăștia nu înțeleg  ce înseamnă Uniunea Europeană. Uniunea Europeană nu este despre România în primul rînd.

Cînd îl auzi că spune despre suveranitate … păi, cînd ai ratificat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană ți-ai sacrificat parte din suveranitate: 14 competențe partajate, Uniunea Europeană cu statul național, șase competențe care sînt naționale”, a declarat Traian Băsescu

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În opinia lui Traian Băsescu, trei ar fi problemele majore ale Uniunii Europene în acest moment: migrația, siguranța cetățeanului și politica externă unitară.

În momentul de față, Uniunea Europeană nu mai este un jucător global, cum era acum 10 ani: avea autoritate, avea forță, avea coeziune.

Acum sîntem într-o lume tripolară, cu Statele Unite, China și Federația Rusă, iar Uniunea Europeană nu-și găsește cadența să se așeze și ea la vîrful lumii și să participe la deciziile care vizează procesul de globalizare”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS