PIAȚA VICTORIEI I Sorina Pintea: „Analizăm posibilitatea introducerii canabisului medicinal”

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a confirmat la Europa FM că un grup de lucru analizează posibilitatea introducerii canabisului medicinal pentru anumite patologii.

Orice terapie care vine în ajutorul pacienţilor va fi luată în discuţie„, i-a spus doamna Pintea lui Tudor Mușat, în cadrul emisiunii Piața Victoriei.

Ieri (marţi – n.red.) a fost prima întîlnire a unui grup de lucru care analizează posibilitatea introducerii canabisului medicinal pentru anumite patologii, terapii adjuvante pentru bolnavii cronici, oncologie, epilepsie, boli rare.

A fost o primă întâlnire şi analizăm această posibilitate.

Orice terapie care ajută pentru pacienţi va fi luată în discuţie„, a declarat ministrul sănătății.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul de Finanțe,  Eugen Teodorovici, a precizat miercuri că legalizarea canabisului în scopuri medicale e o practică utilizată în mai multe țări europene, în special în cazul celor care suferă de cancer în faze terminale.

Potrivit ministrului, tratarea pacienţilor cu boli în fază terminală constituie un argument care justifică o astfel de procedură.

Într-un comunicat ulterior, Ministerul Sănătății spune că procedura de autorizare pentru piața europeană a unui medicament folosit în acest scop în Statele Uniteeste posibil să fie finalizată de Agentia Europeană a Medicamentului (EMA) în prima jumătate a acestui an.

În cadrul întîlnirii de ieri (marți, n.red.) s-a subliniat diferența între THC – care reprezintă substanța psihoactivă din canabis și se regăsește în tabelul 1 al Legii 339/2005, care cuprinde substanțe interzise și fără interes în medicină, și CBD – canabidiol – o substanță care poate fi utilizată în scop terapeutic”, se arată în comunicatul menționat.

Reprezentanții Ministerului Sănătății precizează că scopul fiecărui demers este acela de a găsi soluții pentru pacienți.

Trebuie să identificăm soluții care să respecte toate convențiile internaționale – în acest caz vorbim despre Convenția Unică asupra Stupefiantelor din 1961 si Convenția Națiunilor Unite din 1971 asupra substanțelor psihotrope.

În aceste condiții, vom urmări autorizarea în Europa a produsului Epidiolex pentru asigurarea accesului rapid la tratament pentru pacienții cu epilepsie rară din România”, a adăugat Octavian Alexandrescu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS