Procesul lui Liviu Dragnea. Cristian Tudor Popescu: „Se așteaptă ca sentința să fie dată de popor”

Amânarea până pe 20 mai a procesului angajărilor false de la Protecția Copilului Teleorman înseamnă „încărcarea europarlamentarelor cu o tensiune cum n-au avut niciodată”, spune scriitorul și gazetarul Cristian Tudor Popescu.

Întârzierea unei decizii a magistraților creeză, în opinia sa, contextul pentru ca „verdictul” să ajungă să fie dat, de fapt, la urne, pe 26 mai: „Să decidă poporul, de fapt despre asta este vorba. Se așteptă ca sentința să fie dată de popor prin alegeri”, a subliniat gazetarul.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanță la trei ani și jumătate de închisoare, cu executare. El ar fi înlesnit (în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman) angajarea a două persoane la Direcția Județeană de Protecție a Copilului. Cele două femei lucrau, de fapt, pentru organizația locală a PSD și nici măcar n-ar fi trecut pe la locul în care fuseseră angajate cu acte.

Invitat în emisiunea Piața Victoriei, de la Europa FM, Cristian Tudor Popescu a explicat că în acest fel europarlamentarele de pe 26 mai „aproape că depășesc și alegeri parlamentare precedente (…) prin încărcătură și tensiune „. În opinia sa, Liviu Dragnea „avea absolută nevoie de această amânare” – „Nu văd altă explicație decât nesiguranța domnului Dragnea în legătură cu verdictul Înaltei Curți”.

De fapt, voiau s-amâne dincolo de ziua de vineri, când vorbește CCR-ul„, a spus – la rîndul său – Moise Guran.

Pe 19 aprilie, Curtea Constituțională ar urma să stabilească dacă la Înalta Curte completurile de trei judecători care au pronunțat sentințe definitive, inclusiv pe cea din acest dosar, din iunieb 2018, au fost constituite legal sau nu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Liviu Dragnea are un program de eroizare. <Eu am îmbrăcat chiloții morții. Sunt pregătit>”

În analiza lui Cristian Tudor Popescu, Liviu Dragnea joacă politic, în acest moment, „totul pe o carte, ca la pokerpoate să câștige sau poate să piardă tot”. Discursul liderului PSD se conturează deja ca un discurs de candidat, în noiembrie, pentru Președinția României, iar strategia sa se sprijină pe construirea unui soclu de erou în ochii propriului electorat.

„Domnul Dragnea are un program de eroizare – să se transforme într-un erou. Din nou fac referire la Corneliu Zelea Codreanu. De ce? Pentru că are un discurs echivalent cu al liderului legionar. În locul <hidrei iudeo-masonice> avem acu Soros – evreu, ungur -, avem multinaționalele, avem Bruxelles-ului, roșia ortrăvită – să ne amintim cum Corneliu Zelea Codreanu milita pentru <comerțul românesc> care să înlocuiască <comerțul jidănesc>, adică exact ce face azi domnul Liviu Dragnea”, a sintetizat gazetarul discursul din ultimele luni al liderului PSD.

Cât despre episodul manifestației de susținere și a contramanifestației de la Înalta Curte, acesta le folosește lui Liviu Dragnea și în perspectiva apropiatelor alegeri, constată Cristian Tudor Popescu: „Secvența de astăzi i-a folosit. El își face acest soclu de erou începând de la cei patru asasini de la Athenee Palace. Noi am râs, dar în populație există destui care să… De asemenea, îi fac un serviciu deosebit talibanii ăștia, fundamentaliștii #rezist – sunt vreo 4-5, nici nu le spun numele, ăștia care îl agresează aproape fizic, îi vilează spațiul făcându-i un serviciu. Dragnea se eroizează în acest moment. Ați văzut cum spune mereu? <Numai un inconștient ca mine se poate bate cu ăștia Nu vă dați seama ce o să fie (…) Sunteți pregătiți? Eu am îmbrăcat chiloții morții. Sunt pregătit>. Asta le spune”.

Moise Guran, pe de altă parte, vede în solidarizarea PSD-iștilor cu un lider cu dosar penal un episod recurent, asemeni celui de la sfârșitul anilor 1990, când l-au apărat pe Gabriel Bivolaru, dar și asemeni celui de strângere a rândurilor în jurul lui Constantin Nicolescu, lider la Argeș, în 2011.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cristian Tudor Popescu a insistat, de asemenea, asupra virulenței discursului lui Dragnea, acompaniat de Olguța Vasilescu. „Ceea ce mi se pare esențial este discursul agresiv anti-occidental, anti-capitalist, anti tot ce s-a adăugat în România după 1989. Acești oameni vor să șteargă tot. Vor să se întoarcă la o combinație de verde cu roșu otrăvit pe care Nicolae Ceaușescu n-a apucat să o ducă până la culme, combinața de legionarism cu comunism, adică național-ceaușismul. Oamenii aceștia merg pe cartea asta. Și cartea asta – trebuie să o spun cu tristețe – are șanse”, crede gazetarul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS