PIAȚA VICTORIEI I Pe cine ar avantaja referendumul pe tema justiției? – AUDIO

Eventualul referendum pe tema justiției ar aduce la vot, pe 26 mai, cel mult 7 milioane de persoane.

Așa cred sociologul Sebastian Lăzăroiu, consilier al președintelui Băsescu la referendumul din 2009 și jurnalista Magda Grădinaru, de la ziare.com.

Cei doi ai fost invitații lui Moise Guran la emisiunea Piața Victoriei, de la Europa FM.

Președintele Iohannis anunța de curînd că este „aproape hotărît” să convoace un referendum la data alegerilor europarlamentare. Șeful statului își dorește ca poporul român „să spună clar dacă tolerează corupția sau dacă trebuie să tragem linia și să spunem: <<Atît!>>”.

Guvernul poate să nu organizeze referendumul. Nu există nici o sancțiune. Deci (premierul, n.r.) Dăncilă poate să spună <<Nu, dom’le, nu vreau să se organizeze nici un referendum>>”, a spus Sebastian Lăzăroiu, care e de părere însă că, din punct de vedere al imaginii, costurile unui refuz „sînt foarte mari „.

Prezența la urne depinde de întrebarea care va fi adresată cetățenilor, în opinia sa.

Noi nu putem să spunem că referendumul va aduce o participare mult mai mare decît alegerile peste care se suprapune. Ar putea fi 3,4,5 puncte procentuale, dar nu mai mult. 

Dar mai trebuie spus un lucru – alegerile europarlamentare de anul ăsta eu cred că în mod natural vor avea o participare mai mare de 32%, care a fost maximumul.

Șapte milioane (de votanți, n.red.) e maximum„, a adăugat Sebastian Lăzăroiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dar pe cine ar avantaja organizarea referendumului la aceeași dată cu europarlamentarele?

Aș pune toată opoziția la avantaje„, a răspuns Sebastian Lăzăroiu.

Magda Grădinaru a observat însă că, spre deosebire de 2009, „acum avem actori politici care ori au trecut un singur test electoral (cum e USR-ul), ori n-au trecut nici un test electoral. Și-atunci e mai greu. Electoratul lui Victor Ponta cred că este disciplinat (de felul electoratului UDMR)„.

Un votant al PSD ar avea de ales între Victor Ponta și Liviu Dragnea la referendum, crede Sebastian Lăzăroiu.

Întrebarea sună așa: <<Sînteți de acord ca cei condamnați definitiv să nu fie în funcții publice?>>. Evident că se referă la Dragnea, pe care – vă spun – nici alegătorii PSD-ului nu-l simpatizează. De altfel, se vede: Dragnea e mult, mult sub partid ca popularitate.

Și-atunci, un alegător al PSD ar putea fi tentat să voteze cu Ponta, [care] a spus de astăzi: <<Dacă întrebarea va fi cu fără penali în funcții publice, eu zic să mergeți și să votați DA„.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS