PIATA VICTORIEI | Guvernul Orban „este Guvernul președintelui Iohannis. Este evident”

Prima ședință oficială a Guvernului Orban este programată, miercuri, la prânz.

Este de așteptat să fie adoptată ordonanța de urgență pentru reducerea numărului de ministere la 16, dar și o a doua, care să garanteze protecția socială a minerilor disponibilizați de la exploatările Paroșeni și Uricani.

Între timp, miniștrii au început să-și preia oficial atribuțiile.

Invitat în emisiunea Piața Victoriei, de la Europa FM, politologul Cristian Pîrvulescu a spus că noul cabinet este, în mod evident, Guvernul președintelui Iohannis.

„Există miniștri care au fost propuși de președintele Iohannis. Din punctul meu de vedere, sînt trei ministere <<regaliene>>, care sînt sub coordonarea președintelui.

Nu mă refer la cele două care au tehnicieni – adică la Apărare și Externe -, ci și la Ministerul Justiției.

Cred că nu întîmplător președintele a fost la prezentarea ministrului (Cătălin) Predoiu, a vrut să transmită un semnal cît se poate de clar”, i-a spus Cristian Pîrvulescu lui Tudor Mușat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În opinia lui Cristian Pîrvulescu, posibilitatea organizării unui scrutin parlamentar anticipat trebuie luată încă în considerare.

Alegerile înainte de termen vor depinde însă de rezultatul prezidențialelor.

Parlamentul rămîne un actor important. Nu cred că ar fi inteligent din partea Guvernului Orban să riște în momentul de față o confruntare deschisă.

Ea va apărea, probabil: mă gîndesc la justiție, la  independența justiției și la statul de drept, dar va apărea mai tîrziu.

(…)Asta e situația dificilă pe care va trebui s-o rezolve Guvernul Orban și nu o va putea rezolva decît în momentul în care va primi un semnal clar din partea electoratului, la alegerile prezidențiale.

Dacă va exista un semnal clar, Parlamentul se va adapta sau va încerca să reacționeze, dar Guvernul va fi obligat să acționeze într-o anumită direcție”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Opoziția PSD e interesată ca Guvernul Orban să rămînă în funcție pînă la alegerile la termen, crede Cristian Pârvulescu.

„Atunci”, a spus domnia-sa, „cu siguranță va fi foarte mult erodat”.

De aceea, a adăugat politologul român, ipoteza anticipatelor este de luat în seamă, însă numai după prezidențiale și în funcție de susținerea pe care o va avea (sau nu) Klaus Iohannis.

„Singura soluție este să înceapă cu reforme puternice – sau alegeri anticipate, sau o suținere a acelor reforme. Nu va exista alternativă”, a încheiat Cristian Pârvulescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS