PIAȚA VICTORIEI I Ce au discutat asociațiile civice cu președintele Klaus Iohannis – AUDIO

Reprezentanții societății civile au declarat, marți, după consultările de la Cotroceni, că președintele Klaus Iohannis va convoca ”în mod cert” referendum pe Justiție în ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai.

Anterior, Klaus Iohannis se declarase ”aproape hotărît” să organizeze consultarea populară.

Lucian Checheriță, de la Asociația Vedem Just, și scriitorul Radu Vancu (de la Vă Vedem Sibiu), au povestit la Europa FM – în cadrul emisiunii Piața Victoriei – cum a decurs întîlnirea de la Cotroceni.

Nu toate organizațiile reprezentate sînt de acord cu organizarea referendumului, a spus Radu Vancu.

Mircea Toma (de la Active Watch) este de părere că suprapunerea temelor consultării cu cele ale alegerilor europarlamentare le-ar vicia pe acestea din urmă.

Georgiana Iorgulescu (reprezentanta Centrului de Resurse Juridice) crede că unele modificări făcute în ultimii ani chiar ar fi fost necesare.

Potrivit lui Radu Vancu, „publicul larg a înțeles deja” semnificația acestui demers.

Era foarte limpede cumva, de la bun început, că această coliziune cu justiția se va transforma treptat într-o coliziune cu Europa. Lumea de-asta a ieșit în stradă: simte că se fură un destin și asta e  inacceptabil„.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Care e întrebarea?

Mai mult, activiștii civici afirmă că președintele Iohannis s-ar fi hotarat și asupra întrebării puse la referendum.

Elena Ghioc, reprezenta Inițiativei România, a spus că organizația sa a propus trei întrebări, dar că în discuția de la Cotroceni nu au intrat forma sau fondul acestora.

Cele trei întrebări pe care noi le-am avansat privesc înăsprirea legislației penale, o a doua întrebare face referire la inițiativa Fără penali și o a treia întrebare face referire la modul în care se legiferează pe legile justiției și pe Codurile Penale, noi propunând ca legiferarea să se facă exclusiv în Parlament și doar în acord cu recomandările partenerilor internaționali„, a spus Elena Ghioc.

Lucian Checheriță i-a spus Sandei Nicola că a făcut propuneri asemănătoare și că, în opinia sa, legile referitoare la sistemul juridic trebuie promovate „după consultarea și în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția, ale GRECO și ale Comisiei Europene, prin Mecanismul de Cooperare și Verificare„.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS