Parteneriatul civil, respins din nou în Parlament. Critici aspre din partea CNCD | AUDIO

Comisia Juridică a Senatului a respins două proiecte de lege care reglementează parteneriatul civil.

Motivul invocat: propunerile făcute de parlamentari USR, PNL, UDMR, dar şi de ALDE şi de un independent „nu răspund nici unei nevoi sociale”.

Există cadru normativ suficient pentru persoanele care în cuplu, în grup, doresc să stabilească raporturi juridice de natură civilă în ceea ce priveşte succesiunea în caz de deces, statutul de aparţinător în cazuri medicale, exercitarea în comun a drepturilor şi obligaţiilor patrimoniale„, a spus senatorul PSD Șerban Nicolae.

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a reacționat dur.

Domnia-sa afirmă că decizia încalcă o hotărîre de vara trecută a Curții Constituționale.

Csaba Asztalos estimează că România va transpune parteneriatul civil în legislația națională în urma unei sentințe a Curții Europene a Drepturilor Omului, așa cum s-a întîmplat în cazul Greciei și în cel al Italiei.

Avocata Romanița Iordache, co-președintă a Asociației ACCEPT, a declarat la Europa FM că „orice cuplu de același sex din România are în acest moment posibilitatea de a începe un caz care să aibă ca țintă CEDO – și o să aibă cîștig de cauză.

CEDO nu obligă la căsătorie de același sex. Pur și simplu spune <<Familia este familie, tu – la nivel național – decizi în funcție de cultură politică și de tradițiile proprii dacă înființezi căsătorie de același sex sau parteneriat, însă o formă de protecție trebuie să existe.

Sîntem buni de taxe cu toții. Cînd vine însă vorba de drepturi, decide PSD-ul ce și cît”, a încheiat Romanița Iordache.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS