Parteneriatul civil: prima formă publică a documentului

Parteneriatele civile se vor încheia în fața notarului public, iar adopțiile, împreună sau separat, de către parteneri de același sex, sunt interzise.

Așa prevede proiectul de lege privind parteneriatul civil, document obținut de HotNews.ro

Elaborat pornind de la un proiect lansat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, proiectul va fi discutat de către parlamentari începând de săptămâna viitoare.

Parteneriatele civile pot fi încheiate între persoane de același sex, dar și de către persoane de sex diferit.

Potrivit ultimului recensămînt făcut în România, peste 800,000 de persoane trăiesc în așa-numite „uniuni consensuale”: au relații de lungă durată, domiciliu comun și chiar copii, dar nu beneficiază de aceleași drepturi precum cuplurile căsătorite.

Proiectul propune o soluție în cazul căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în străinătate: acestea beneficiază de totalitatea drepturilor și obligațiilor pe care le au cuplurile de același sex care au încheiat un parteneriat civil în România.

Ce spune Curtea Constituțională

Cu numai o săptămână înaintea referendumului eșuat de revizuire a Constituției, Curtea Constituțională a motivat hotărîrea în cazul cuplului gay Coman-Hamilton.

Relu Coman, cetățean român căsătorit în străinătate cu un american – Clai Hamilton – a reclamat statul român pentru că nu îi acordase soțului său dreptul de ședere în România.

Curtea Constituțională a explicat că „un cuplu format din persoane de același sex intră în sfera noțiunii de <<viață privată>>, precum și a noțiunii de <<viață de familie>>, asemenea relației stabilite într-un cuplu heterosexual”.

Curtea a adăugat că „persoanele de același sex care formează cupluri stabile au dreptul de a beneficia de o recunoaștere legală și judiciară a drepturilor și îndatoririlor corespunzătoare”.

În contextul în care o țară nu poate fi obligată să recunoască căsătoriile între persoane de același sex, recunoașterea legală și judiciară a acestora se poate face prin reglementarea parteneriatului civil, ca metodă alternativă de a transpune în lege principiului nediscriminării.

Consecințele juridice ale parteneriatului sunt asemănătoare căsătoriei – în materia partajului bunurilor sau a drepturilor succesorale, de exemplu.

România nu oferă nici o formă de recunoaștere oficială și juridică a relațiilor de cuplu stabilite între persoane de același sex.

În aceeași situație mai sunt doar cinci state membre ale Uniunii Europene – Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS