Parteneriatul civil: Guvernul promite un proiect până săptămâna viitoare

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a anunţat că săptămâna viitoare va fi depus la Parlament un proiect de lege privind parteneriatul civil.

Acest proiect este aici şi este complet, a fost discutat cu partenerii din societatea civilă, cu actorii sociali, cu formaţiunile politice şi acest proiect urmează să fie depus săptămâna viitoare de colegi parlamentari.

Parlamentari din tot spectrul politic vor împinge înainte acest proiect. Nu pentru a crea noi disensiuni, ci pentru a crea noi soluţii„, a declarat ministrul Negrescu.

El a făcut aceste precizări în contextul referendumului de revizuire a Constituției, demers care a eșuat în weekend.

Victor Negrescu a spus că referendumul promovat de majoritatea cultelor religioase și a partidelor parlamentare „nu are câştigători şi nu are pierzători”.

Foarte mulţi actori sociali şi politici subliniau ideea de a găsi un nou cadru legal pentru a reglementa ceea ce înseamnă viaţa de zi cu zi a cuplurilor necăsătorite, subliniind în acest sens ideea parteneriatului civil„, a spus ministrul afacerilor europene.

Acesta a subliniat că şi persoanele care au votat la referendum „au nevoie ca vocile lor să fie exprimate”.

Probabil au exprimat o serie de temeri vizavi de globalizare, vizavi de ceea ce înseamnă evoluţiile din Uniunea Europeană şi la nivel global. Şi acele persoane au nevoie de un răspuns pentru a trece peste temeri şi a identifica acele soluţii care le pot da siguranţa că viitorul lor va fi unul mai bun„.

Ce spune Curtea Constituțională

Potrivit celui mai recent recensământ, în România trăiesc cel puțin 800,000 de persoane în așa-numite „uniuni consensuale”: au viață de cuplu, dar nu beneficiază de aceleași drepturi ca cetățenii căsătoriți.

La Parlament a fost deja înregistrat un proiect care reglementează parteneriatul civil – până acum, toate ideile de acest fel au fost respinse de Legislativ.

Cu numai o săptămână înaintea referendumului de revizuire a Constituției, Curtea Constituțională a motivat hotărîrea în cazul cuplului gay Coman-Hamilton.

Relu Coman, cetățean român căsătorit în străinătate cu un american – Clai Hamilton – a reclamat statul român pentru că nu îi acordase soțului său dreptul de ședere în România.

Curtea Constituțională a explicat că „un cuplu format din persoane de același sex intră în sfera noțiunii de <<viață privată>>, precum și a noțiunii de <<viață de familie>>, asemenea relației stabilite într-un cuplu heterosexual”.

Curtea a adăugat că  „persoanele de același sex care formează cupluri stabile au dreptul de a beneficia de o recunoaștere legală și judiciară a drepturilor și îndatoririlor corespunzătoare”.

În contextul în care o țară nu poate fi obligată să recunoască căsătoriile între persoane de același sex, recunoașterea legală și judiciară a acestora se poate face prin reglementarea parteneriatului civil, ca metodă alternativă de a transpune în lege principiului nediscriminării.

Consecințele juridice ale parteneriatului sunt asemănătoare căsătoriei – în materia partajului bunurilor sau a drepturilor succesorale, de exemplu.

România nu oferă nici o formă de recunoaștere oficială și juridică a relațiilor de cuplu stabilite între persoane de același sex.

În aceeași situație mai sunt doar cinci state membre ale Uniunii Europene – Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS