Parlamentul European și președinția Consiliului UE, de acord cu privire la numirea Laurei Codruța Kovesi

Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European a ajuns la un „acord definitiv” cu Preşedinţia finlandeză a Consiliului Uniunii Europene pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de şef al Parchetului European.

„Echipele de negociere pentru şefia Parchetului european, etapa finală, după ani de dezbateri: alături de colegii M. Pagaza şi M. Holmeier şi de reprezentanţii Preşedinţiei finlandeze. Acord final între Consiliu şi Parlamentul European: Laura Kovesi, primul procuror-şef european„, a anunțat marţi seară, pr Twitter, Juan Fernando Lopez Aguilar, preşedintele Comisiei LIBE.

Parchetul European (EPPO) este o structură  înfiinţată în aprilie 2017, în baza procedurii de cooperare consolidată, la care participă doar statele membre care doresc.

În prezent, sunt 22 de state membre participante, între care şi România.

Parchetul European va face investigaţii transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sînt implicate fonduri ale UE de peste 10.000 de euro sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane de euro.

Ambasadorii statelor membre ale UE care iau parte la proiectul Parchetului European au votat, joi, pentru desemnarea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european.

Au fost 17 voturi „pentru” din totalul de 22 de voturi exprimate.

Premierul Viorica Dăncilă anunțase, cu o seară înainte, că Guvernul României nu o susține pe doamna Kovesi, din cauză că fosta șefă a DNA este cercetată în mai multe dosare instrumentate de Secția Specială de investigare a magistraților.

Surse politice au spus însă că ambasadoarea Luminița Odobescu ar fi votat în favoarea Laurei Codruța Kovesi sau că s-ar fi abținut.

Votul a fost secret.

Laura Codruța Kovesi a declarat, joi, la Europa FM că speră „ca această numire să reprezinte pentru toţi magistraţii o motivare să continue ceea ce s-a început şi s-a făcut bun, în special mă refer la lupta anticorupţie.

Să fie un motiv ca să apere în continuare justiţia, să reziste împotriva presiunilor şi a hărţuirilor atunci cînd acestea au loc”.

Primele reacții oficiale

În comunicatul de presă transmis de Parlamentul European postului de radio Europa FM, mai mulți înalți oficiali europeni reacționează la confirmarea că Laura Codruța Kövesi va deveni procuror-șef al Parchetului European

Președintele Comisiei pentru libertăți civile Juan Fernando López Aguilar (S&D, ES) ) a declarat: „Doamna Kövesi este alegerea perfectă pentru funcția de procuror-șef european. Are competențe profesionale desăvârșite.

Mai mult, România nu deține pentru moment niciun post cheie la nivel european, iar doamna Kövesi va deveni una dintre femeile-lider ale Uniunii.”

„Suntem foarte bucuroși de faptul că doamna Kövesi va conduce noul Parchet European. Corespunde cel mai bine viziunii Parlamentului European pentru o instituție puternică și credibilă. Doamna Kövesi este deosebit de competentă, cu un palmares impresionant de realizări în lupta împotriva corupției cu o flexibilitate remarcabilă și mult curaj” a adăugat președintele Comisiei pentru control bugetar, Monika Hohlmeier (PPE, DE).

Vicepreședintele Comisiei pentru libertăți civile Maite Pagazaurtundúa (Renew, ES) a declarat: „Prin alegerea doamnei Kövesi în funcția de procuror-șef european, Parchetul European își va putea începe acum activitatea pentru a asigura mai multă siguranță și protecție cetățenilor.

Noua instituție va avea un rol cheie în pedepsirea atacurilor la adresa intereselor financiare ale UE – numai infractorii vor fi neliniștiți în urma acestui acord.”

Ce este Parchetul European (EPPO)

Parchetul European (EPPO), care se așteaptă să fie operațional la sfârșitul anului 2020, va fi o instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Lista infracțiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante. Aceștia vor coordona investigațiile curente desfășurate de către procurorii delegați în fiecare stat participant.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS