Parlamentul a adoptat bugetul de stat

Camera Deputaților și Senatul au adoptat, vineri în plen reunit, bugetul pentru anul 2019.

Proiectul a trecut cu 275 voturi „pentru”, 122 „contra” şi 2 abţineri.

Ajuns în Parlament cu o întîrziere de peste două luni, proiectul de buget prevede majorarea alocației pentru copii de la 84 la 150 de lei, precum și reducerea bugetelor SRI, SIE și SPP.

Banii vor fi alocați programelor Vitamina D și Diabetul juvenil.

Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, pentru a se asigura sursa de finanţare pentru majorarea alocaţiilor pentru copii va creşte deficitul bugetului general consolidat estimat.

Pentru punerea în aplicare a acestei prevederi a fost modificată legea privind plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019.

Altfel spus, deficitul bugetar s-a majorat de la 2,55% la 2,76%.

Programele promovate de Liviu Dragnea prin mai multe amendamente au însemnat diminuarea bugetului SRI cu 445.000.000 de lei, al Serviciului de Informaţii Externe cu 30.000.000 de lei şi al SPP – cu 50.000.000.

Şi bugetul Ministerului Educaţiei a fost suplimentat pentru finanţarea programului „Masă caldă„. În schimb, au fost diminuate bugetele Autorităţii Electorale Permanente şi Ministerului de Finanţe.

Bugetul Academiei Române a fost majorat în plen printr-un amendament cu 350.000 lei, pentru editarea şi publicarea clasicilor literaturii române în ediţii ştiinţifice integrale.

De asemenea, plenul a aprobat şi cele patru amendamente admise de comisiile de buget-finanţe la Ministerul Transporturilor – unul dintre acestea vizează alocarea a 23.500.000 de lei pentru revizuirea studiului de fezabilitate al tronsonului Ungheni – Iaşi – Târgu Neamţ, parte din Autostrada Unirii.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS