Confidenţialitate

Palatul Cotroceni. Locul unde s-au luat decizii istorice pentru România, grav afectat de cutremurul din 1977 și devenit reședință pentru președinții țării | AUDIO | GALERIE FOTO

De weekendul viitor, grădina, curtea şi interiorul Palatului Cotroceni vor fi deschise publicului – după cum a anunțat președintele interimar, Ilie Bolojan. Palatul Cotroceni, sediul Administrației Prezidențiale, este un loc încărcat de istorie. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mai întâi, a fost Mânăstirea Cotroceni, ridicată de Șerban Cantacuzino.

Apoi, Carol I al României hotărăște să construiască în incinta mănăstirii un palat.

Construcția a început în anul 1888, pentru ca 8 ani mai târziu, Principesa Maria și Principele Ferdinand să se mute la Cotroceni.

La Palatul Cotroceni a avut loc, în 1916, Consiliul de Coroană, prezidat de Regele Ferdinand, în care s-a stabilit intrarea României în Primul Război Mondial.

Comuniștii l-au transformat în Palatul Pionierilor. Cutremurul din 1977 l-a avariat serios și au fost nevoie de 10 ani pentru reparații.

În anul 1984, la ordinul președintelui Nicolae Ceaușescu a fost demolată biserica mănăstirii, ridicată de Șerban Cantacuzino.

După Revoluția română din 1989 Palatul Cotroceni a devenit reședința oficială a Președintelui României.

Președinții Ion Iliescu și Emil Constantinescu obișnuiau să deschidă Palatul Cotroceni pentru public cu ocazia zilelor lor de naștere și onomastice. Președintele Traian Băsescu a deschis palatul pentru public pentru prima dată pe 18 mai 2008, la un an de la referendumul care l-a confirmat în funcție. 20.000 de persoane au vizitat atunci Palatul.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Ilie Bolojan deschide Palatul Cotroceni pentru a fi vizitat de către public: „La fiecare final de săptămână, toată această suprafață, inclusiv interioarele vor fi deschise cetățenilor” / „Este un semn de deschidere din partea Administrației Prezidențiale”