Ordonanța care schimbă legile justiției a fost publicată în Monitorul Oficial

Ordonanţele de Urgenţă privind legile justiţiei şi desemnarea procurorului european au fost publicate în noaptea de miercuri în Monitorul Oficial.

S-a întîmplat la mai bine de 24 de ore de la adoptarea documentelor respective, în ședința de Guvern de ieri.

Între altele, ordonanța privind legile justiției schimbă modalitatea de desemnare a procurorilor-șefi de la marile Parchete și scoate secția de anchetare a magistraților de sub autoritatea procurorului general.

Posturile de procuror-șef nu vor mai putea fi ocupate prin delegare – o măsură care intră în vigoare la 45 de zile de la data publicării acestei ordonanțe.

În această situație se află actualmente Nistor Călin, care conduce Direcția Națională Anticorupție după revocarea Laurei Codruța Kovesi.

Schimbarea prin Ordonanță de Urgență a legilor justiției a provocat îngrijorarea Comisiei Europene.

Instituția va cere explicații Guvernului, însă – într-o primă reacție – spune că demersul asumat de ministrul justiției, Tudorel Toader, pare să încalce recomandările din Mecanismul de Cooperare și Verificare.

La rîndul lor, Procuratura Anti-Mafia (DIICOT), Parchetul General, secția de procurori a Consiliului Magistraturii și Direcția Anticorupție au explicat că ordonanța înseamnă – de fapt – crearea unei justiții paralele și că ea contravine Constituției.

 În ceea ce privește OUG pentru desemnarea propunerilor pentru Parchetul European, Tudorel Toader a explicat, marți, că actul normativ nu vizează și selecția șefului viitoarei instituții, ci doar pe cea privind reprezentantul României pentru această instituție.

România trebuie sa desemneze trei candidați pentru funcția de procuror european. Trebuie ca acești trei candidați sa îi trimitem până pe data de 31 martie. Termenul scurt justifică adoptarea Ordonanței de Urgență. Va fi ales un procuror. La nivelul Ministerului Justiției se va desfasura procedura de selecție, nu la CSM sau in alta parte. Va exista cîte un procuror european din partea fiecărui stat membru. Poate participa, candida un procuror, dar și un judecător”, a mai spus Toader.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS