Opoziția israeliană, înaintea puterii în alegeri. Netanyahu poate rămâne, însă, premier

Coaliţia de centru-stînga condusă de Benjamin Gantz, fost șef al statului major al armatei, devansează partidul Likud, al premierului Benjamin Netanyahu, în scrutinul parlamentar din Israel.

Totuși, o alianță de dreapta are mai multe şanse de obţinere a majorităţii în Knesset, arată sondajele făcute la ieşirea de la urne.

Coaliția lui Benjamin Gantz ar fi obținut, 37 de locuri în viitorul Parlament.

Likud este creditat cu 36.

Fostul șef al statului major s-a proclamat imediat învingător, dar aliații de pînă acum ai premierului Benjamin Netanyahu l-ar putea  încă surprinde.

Prezenţa la urne în scrutinul parlamentar din Israel trecuse de 52 de procente la ora 18.00, după cum a anunțat Comisia Electorală Centrală.

Peste 6 milioane de cetățeni cu drept de vot au fost chemați să-i desemneze pe viitorii membri ai Knessetului.

Cinci mandate?

Dacă va obţine un nou mandat (al cincilea), Benjamin Netanyahu îl va devansa în iulie pe David Ben-Gurion, fondatorul statului Israel, devenind premierul care a condus naţiunea cel mai mult timp. Cu toate acestea, imaginea lui este grav afectată de scandaluri de corupţie.

Confruntat cu numeroase acuzații, premierul a răspuns ca de obicei: a negat totul și a intensificat operațiunile militare la adresa palestinienilor.

De asemenea, a continuat să insiste asupra recunoașterii internaționale a Ierusalimului drept capitală a statului Israel.

Statele Unite și-au mutat acolo ambasada anul trecut.

După același model, premierul Viorica Dăncilă anunța de curînd, în cursul unei vizite în Statele Unite, că România are de gînd să își mute reprezentanța diplomatică – din Tel Aviv la Ierusalim.

Confruntată cu un val de reacții negative, Viorica Dăncilă a precizat apoi că aceasta ar fi doar opțiunea domniei-sale.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS