ONU: Europa ar trebui să deschidă rute oficiale pentru refugiați

Liderii europeni ar trebui să deschidă rute oficiale pentru refugiați, nu să le nesocotească drepturile fundamentale.

Iată ce spune Francois Crepeau, raportorul special al ONU pentru problemele migranților.

“Dacă vorbești despre <<năvălitori>> și <<hoarde>> (cum a făcut ministrul de externe al Marii Britanii. Phillip Hammond, n.r.) sau dacă ridici <<garduri de protecție>> (cazul Ungariei) nu înseamnă că oamenii aceștia nu vor continua să sosească”, a declarat Francois Crepeau.

Săptămîna aceasta, peste două mii de refugiați – un număr record – au ajuns în Ungaria. Guvernul conservator al lui Viktor Orban construiește un gard de 175 de kilometri menit să-i țină departe pe viitorii migranți.

Într-un comunicat oficial, raportorul ONU spune că o serie de politici europene “coerente și complete” în ceea ce privește migrația ar fi răspunsul mai adecvat, laolaltă cu măsuri mult mai energice de combatere a traficului de persoane.

Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru migrație, a făcut însă o distincție: “Cei care au nevoie de protecție internațională o vor primi – e un principiu european de bază. Însă ceilalți vor fi întorși din drum”.

Dimitris Avramopoulos a adăugat că Europa va trebui să “declare război” rețelelor de trafic de persoane care, în opinia sa, ar fi mai bine organizate decît unele state membre ale Uniunii Europene.

Puși pe fugă de războiul civil din Siria sau de conflictele din Africa și din Afganistan, sute de mii de oameni încearcă să ajungă pe teritoriul Europei.

Totuși, numărul celor refugiați anul acesta reprezintă mai puțin de 0,030% din populația celui mai bogat continent de pe glob.

Țări în care presiunea asupra sistemului de asigurări sociale se manifestă din plin există, dar ele nu sunt de găsit în Europa.

Libanul, de exemplu, o țară de 100 de ori mai mică decît Uniunea Europeană, a acceptat un 1,200,000 de sirieni.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS