One World România 2016: în cort, la cinema, la Mall (AUDIO)

Nouă ani de existență – nouă secțiuni, printre care unele precum Trăim ca să muncim? sau Cabinetul de criză al Europei.

Festivalul de film documentar One World începe astăzi în București. Cum programul include nu mai puțin de 53 de titluri, un ghid competent nu strică. Am stat de vorbă la Video Radio cu Alexandru Solomon, directorul festivalului:

Cea mai recentă criză a refugiaților este tema centrală a festivalului: ne întoarcem într-o lume îngrădită, se construiesc noi ziduri în jurul unor țări considerate libere pînă nu demult, oamenii se luptă cu deciziile pe care sunt obligați să le ia de către regimuri opresive și toate acestea ridică o serie întreagă de întrebări extrem de serioase legate de drepturile omului.

One World România urmărește problemele din spatele migrației  dintr-o perspectivă extrem de actuală, dar și din una istorică, prin prisma marilor migrații care au marcat sfîrșitul anilor ’40.

Bîntuiți, de pildă, examinează relația sirienilor cu căminele lor în timpul războiului.

”Cînd au început să cadă bombele, primul lucru pe care l-am făcut a fost să fugim”, povestește unul dintre subiecți. „Abia mai tîrziu ne-am dat seama că n-am avut timp să privim în urmă. Nu am fost lăsați să ne luăm rămas bun de la căminul nostru, de la amintiri, fotografii și de la viața trăită acolo”.

(Și) în 2016 se vorbește foarte mult despre Orientul Mijlociu.

Oriented ar putea lua prin surprindere nu puțină lume: filmul urmărește viețile a trei prieteni palestinieni homosexuali, confruntați cu propriile identități naționale și sexuale, pe fundalul parcă nesfîrșitului conflict din regiune.

Nici secțiunea Cabinetul de criză al Europei nu e de ocolit: Napolislam surprinde momentul în care orașul Napoli se trezește și descoperă că o parte a lui a devenit islamică. Numărul celor care se convertesc la Islam e în continuă creștere, iar într-un oraș predominant catolic nu toată lumea se bucură de această schimbare.

Cum programul One World România include însă nu mai puțin de 53 de titluri, un ghid competent nu strică.

Am stat de vorbă la Video Radio cu Alexandru Solomon, directorul festivalului.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.




Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS