Confidenţialitate

Medicii de familie informaţi cu privire la riscurile privind cheagurile de sânge după vaccinul AstraZeneca

O circulară transmisă medicilor de familie îi informează pe aceştia asupra unor riscuri în ce priveşte vaccinarea cu AstraZeneca.

E vorba de riscurile cunoscute deja – privind apariţia unor cheaguri de sânge.

Documentul  a ajuns, însă,  în presă şi a dat naştere la  noi întrebări privind vaccinarea cu Astra Zeneca.

Însă, circuitul documentului a fost următorul: de la Agenţia Europeană a medicamentului la Agenţia Natională a Medicamentului, apoi la Casa de Asigurări.

Casa de Asigurări de Sănătate nu avea obligaţia să transmită această informaţie mai departe, dar a vrut să o facă, din dorinţa de a-i ajuta pe colegii de la ANMDMR  să-i informeze pe medici.

A plecat din CNAS pe 1 aprilie, dar a ajuns la medici pe 6 aprilie.

Mihaela Tănase, purtător de cuvânt al Casei Naţionale de Sănătate.

”Demersul nostru a fost întârziat de problema cu care ne-am confruntat, respectiv un focar de Covid, chiar la direcția de specialitate.”

E un document care nu trebuia să ajungă în spaţiul public, spune Mihaela Tănase.

El era doar pentru informarea medicilor, pentru a şti  dacă au un pacient cu predispoziţie pentru tromboze, de exemplu, cum să procedeze mai bine în cazul lui.

”Noi nu am făcut altceva decât să transmitem informațiaile de la Agenția Europeană a Medicamentului către casele de asigurări, pentru a-i asigura în misiunea lor de a informa personalul de specialitate și nu populația. Sunt informații, dar nu de interes public, ele nu sunt adresate populației, ci specialiștilor din domeniul sănătății”.

Iniţial, Astrazeneca nu a fost recomandat persoanelor de peste 65 de ani. Ulterior, această restricţie a fost înlăturată. Până în prezent, în România au fost vaccinate cu AstraZeneca aproape 400.000 de persoane. 5.000 au înregistrat reacţii adverse.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Liliana Nicolae