Noul statut al polițistului: Internele pun în dezbatere publică un proiect de OUG

Ministerul de Interne supune dezbaterii un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Statutului Polițistului.

Instituția propune ca mandatul șefilor din Poliție să dureze 4 ani.

În prezent, acestora li se permite să ocupe funcții de conducere pe termen nelimitat.

De asemenea, cel care are competența de numire în funcție poate să ceară și verificări asupra felului în care șeful respectiv își desfășoară activitatea.

„În vederea verificării, persoana desemnează o comisie ai cărei membri au funcția sau gradul profesional cel puțin egală/egal cu cele ale polițistului verificat”, arată sursa citată.

După verificare, cel care a solicitat ancheta poate dispune eliberarea din funcție.

Mandatul polițistului din funcția de conducere este suspendat pentru următoarele situații: numirea într-o funcție de demnitate publică, în altă funcție de conducere, suspendarea raporturilor de serviciu.

„La data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, polițiștii numiți în funcții de conducere se consideră învestiți în funcție pe un mandat de 4 ani, calculat începînd cu această dată”, se mai arată în proiect.

Documentul mai vizează și o prevedere care modifică perioada împuternicirii: „Polițistul poate fi împuternicit, cu acordul acestuia, pe o perioadă de maximum 3 luni, perioadă în care sunt obligatorii organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea postului”.

Situația actuală prevede ca împuternicirile să dureze o perioadă de 6 luni.

„Evenimentele de dată recentă au evidențiat o vulnerabilitate a modului de intervenție a structurilor implicate în asigurarea ordinii și liniștii publice.

Consecințele negative ale situației actuale reclamă responsabilităţi instituţionale, ce nu pot fi amînate, pentru adaptarea la cerinţele operative”, se arată în nota de fundamentare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS