Noul președinte CSM despre “savanții închisorilor”: “E imposibil să scrii un volum în 48 de ore”

Noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mircea Aron, a declarat, referindu-se la tot mai multele cărți scrise în penitenciare, că este imposibil să scrii un volum în 48 ore.

Nu orice lucrare este una științifică și nu orice este tipărit înseamnă o carte, în opinia judecătorului proaspăt desemnat să conducă instituția care asigură independența justiției.

Mircea Aron a adăugat că CSM a trimis Ministerului Justiției propuneri pentru modificarea legii, pentru a fi estompat acest fenomen.

“În comisia pe care am coordonat-o chiar eu, Comisia nr. 1 a CSM, am făcut deja propuneri concrete și i-am și spus doamnei ministru că propunerile se găsesc la minister. Din vreme ne-am gîndit la chestiunea aceasta, adică asaltați cu acest val (…), am lucrat și am spus că nu este în regulă ceea ce se întîmplă. Este imposibil să scrii un volum în 48 ore, cum am citit undeva, nu orice lucrare este științifică și nu orice este tipărit înseamnă o carte.

De aici trebuie plecat și judecătorii cred că vor putea înțelege chestiunea asta. Știți foarte bine că noi putem avea inițiative în domeniul acesta, pe care le înaintăm ministrului Justiției”, a explicat Aron.

Șeful CSM a adăugat că nu știe de ce pînă acum ministerul nu a făcut nimic în acest sens.

“Nu știu, poate nu a găsit oportun (…) Eu știu că se lucrează și acolo, chiar s-a lucrat în paralel”, a declarat Mircea Aron.

Mircea Aron crede că actualul ministru al Justiției se va ocupa de această problemă.

Ministrul Raluca Prună spunea, de altfel, că are de gînd să schimbe regulile, mai ales din cauză că în cazul multor lucrări e discutabil caracterul științific al acestora și există nepotriviri vădite între domeniile tratate și pregătirea autorilor.

 

“Fenomen” publicistic

Dan Voiculescu, Dan Diaconescu, Ioan Niculae, George Copos, Gigi Becali și Cătălin Voicu se numără printre condamnații care s-ar fi ocupat cu scrisul cărților în penitenciar: fiecare volum valorează o lună de detenție în minus.

Titlurile lucrărilor publicate de deținuți în perioada 2013 – 2015 au fost date publicității de curînd de Ministerul Justitiei.

Așa-numiții “savanți ai închisorilor” au publicat nu mai puțin de 415 cărți.

În 2012 apăruseră, spre comparație, șapte astfel de lucrări.

În condiţiile unor controale minime care să confirme valoarea sau chiar originalitatea operelor, Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare pentru corupţie, a scris deja opt lucrări ştiinţifice.

Finanțatorul clubului de fotbal Steaua, Gigi Becali,  şi-a redus perioada de detenţie publicînd două volume.

Fostul politician Nicolae Vasilescu are la activ nouă cărți , iar omul de afaceri Dinel Staicu a publicat șapte în numai doi ani.

 

Există indicii temeinice că multe dintre cărţi sunt scrise de “scriitori-fantomă” sau cel puţin sunt coordonate de asistenţi de cercetare din afară.

Aceştia predau apoi textul deţinuţilor, care îl scriu de mînă şi plătesc pentru tipărirea cîtorva sute de exemplare.

George Copos ar fi scris nu mai puțin de cinci cărţi în 400 de zile de detenţie.

El a fost acuzat de plagiat după lucrarea de masterat a istoricului Cătălin Parfene.

Acesta observa, între altele, că lui George Copos i-ar fi fost necesare cunoștințe solide de slavonă ca să poată scrie cartea “Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV şi XVI“, un volum de negăsit în librării.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS