Nominalizări la Oscar: “The Revenant” și “Mad Max” sunt în fruntea listei

12 la 10: The Revenant și Mad Maxs-au ales, anul acesta, cu cele mai mule nominalizări la Premiile Oscar.

Cel dintîi ajunge pe ecranele noastre la țanc – săptămîna viitoare -, iar al Mad Max a ocupat prima poziție în clasamentul Video Radio al filmelor distribuite în România în 2015.

Ambele concurează la categoria “cel mai bun film”, alături de Podul spionilor și de Marțianul, care au rulat deja la noi, și de cîteva filme pe care, cum-necum, va trebui să le recuperăm: Brooklyn, Room și Spotlight.

Pe hîrtie, The Revenant are prima șansă.

Călătoria – prin vînt, zloată, sloiuri și zăpadă – a unui om hotărît să răzbune moartea copilului său e regizată de mexicanul Alejandro Gonzales Iñárritu, cel care a mai plecat acasă cu o cușmă de premii Oscar – cele mai multe, nemeritate – pentru Birdman.

Dar, cum Academia Americană se dă în vînt după recorduri de orice soi și nu gustă aproape deloc SF-urile, e posibil ca omul să mai lovească o dată în stil mare.

Grăitor e însă că, nici după ce l-a umplut pe Alejandro Gonzales Iñárritu de statuete aurite care să-i ajungă cît pentru două vieți, președinta Academiei Americane de Film tot nu poate să-i pronunțe corect numele:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Să vedem, deci, dacă Leonardo di Caprio încasează, în cele din urmă, îndelung rîvnitul Oscar, deși un pariu mai sigur ar fi colegul său din The Revenant Tom Hardy, nominalizat la rol secundar masculin, și un actor în continuă ascensiune.

Tom Hardy e de găsit și în Mad Max, căruia Video Radio îi ține pumnii (fără să-și facă, însă, prea multe iluzii): concurează la cel mai bun film și la regie, iar alte nominalizări a primit la categoriile tehnice: imagine, montaj, costume, etc.

După cum anticipam, Jennifer Jason Leigh a încasat o nominalizare pentru rolul din The Hateful Eight, al lui Quentin Tarantino.

Acesta a mai “înscris” la imagine și la coloană sonoră originală.

Înghesuială printre actrițele în rol principal: Cate Blanchett, de două ori premiată de Academie, animă Carol, povestea de dragoste din anii ’50 dintre două femei, Jennifer Lawrence a mai împușcat și ea o nominalizare, pentru Joy, dar cel mai mult ne bucurăm la Video Radio pentru veterana Charlotte Rampling.

Ar mai fi de observat că – după succesul de la Globurile de Aur – filmul maghiar Fiul lui Saul continuă să performeze, cu o nominalizare la categoria “cel mai bun film străin”.

Extrem de interesant este și documentarul The look of silence, al lui Joshua Oppenheimer, iar o privire atentă merită și Anomalisa: filmul lui Charlie Kaufmann concurează  la categoria “animație”, dar acolo premiul pare ca și dat: Inside Out, producția Pixar de anul trecut, a încasat chiar și o nominalizare pentru scenariu.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS