Nominalizare istorică: Hillary Clinton candidează la Președinția Americii

Partidul Democrat din Statele Unite a nominalizat-o oficial pe Hillary Clinton drept candidata formațiunii la Președinție.

Hotărîrea oficializată la Convenția Națională din Philadelphia face ca doamna Clinton să devină cea dintîi femeie americană care reprezintă una dintre cele două mari formațiuni politice în competiția pentru Casa Albă.

Cu opt ani în urmă, democrații l-au ales candidat pe cel care avea să devină primul președinte de culoare al Americii, Barack Obama.

Hillary Clinton a obținut numărul necesar de delegați (2,382) după ce reprezentanții statului Dakota de Sud au anunțat cum s-a votat în această regiune a Americii în cadrul alegerilor interne din Partidul Democrat.

Ca simbol al unității formațiunii, senatorul de Vermont Bernie Sanders este cel care a cerut oficial ca procedurile să fie suspendate și ca doamna Clinton să fie declarată candidata democraților.

Bernie Sanders i-a opus doamnei Clinton o rezistență mult mai susținută decît se așteptau liderii democrați pe parcursul alegerilor interne.

El a anunțat oficial că susține candidatura  fostului ministru de externe al Americii doar după ce s-a asigurat că platforma doamnei Clinton include mai multe dintre ideile pentru care el a militat: printre ele se numără majorarea salariului minim pe economie, accesul mai ușor la educație și extinderea programelor de asistență medicală pentru persoanele cu venituri reduse.

Susținătorii lui Bernie Sanders i-au huiduit pe mai mulți vorbitori – inclusiv pe senatorul Sanders însuși – pe parcursul primei zi a Convenției.

Tensiunile s-au atenuat semnificativ în cursul zilei de marți, cînd senatoarea Elizabeth Warren, foarte populară printre liberalii din partid, dar și Prima Doamnă, Michelle Obama, și-au declarat fără echivoc sprijinul față de Hillary Clinton.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS