Confidenţialitate

Noi sancțiuni anunțate de UE pentru Rusia. Josep Borrell: „Vom sprijini Ucraina, inclusiv cu echipamente militare” | AUDIO

Uniunea Europeană va pregăti noi sancțiuni pentru Rusia, după ce Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială. După discuții cu miniștrii de Externe ai Uniunii, șeful diplomației europene a explicat că noile sancțiuni pentru Rusia vor fi adoptate cât se poate de repede. În paralel, Uniunea va sprijini în continuare, inclusiv militar, Ucraina în încercarea de a recăpăta controlul în teritoriile ocupate de ruși.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Înaltul reprezentant pentru politică Externă al Uniunii Europene a declarat că mobilizarea dispusă de Vladimir Putin și amenințarea cu atacuri nucleare reprezintă o încercare iresponsabilă și cinică de a submina pacea și securitatea.

De aceea, la New York, unde s-au reunit în marja Adunării Generale a ONU, miniștrii de Externe ai Uniunii au convenit să pregătească un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ar fi al șaptelea pachet, dacă va fi adoptat și în condițiile în care Ungaria, membră a Uniunii, cere exact contrariul adică ridicarea sancțiunilor împotriva Federației Ruse.

Josep Borrell: „Vom sprijini Ucraina, inclusiv cu echipamente militare, atât cât va fi nevoie”

„Noi măsuri restrictive împotriva Rusiei vor fi adoptate imediat, cât de repede se poate, în coordonare cu partenerii noștri. Conform ONU și legislației internaționale, Ucraina își folosește dreptul de a se apăra în fața agresiunii Rusiei și are dreptul de a-și recâștiga controlul deplin pe teritoriile sale, să elibereze teritoriile ocupate. De aceea, vom sprijini Ucraina, inclusiv cu echipamente militare, atât cât va fi nevoie”, a declarat înaltul reprezentant pentru politică Externă al Uniunii Europene.

Potrivit platformei media Politică, printre noile sancțiuni împotriva Rusiei s-ar putea afla limitarea prețului la petrolul rusesc și interzicerea importului de bunuri de lux din Federație în Uniunea Europeană.

De la începutul și până în luna august, cantitatea de petrol importată de Uniune și Marea Britanie zilnic, din Rusia, a scăzut cu aproape un million de barili pe zi, însă în ultima lună de vară, blocul comunitar și Regatul Unit încă mai cumpărau din Federație 1,7 barili de petrol/zi, potrivit Reuters.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Volodimir Zelenski: Faceți tot ce e posibil pentru salvarea celor capturați de Rusia | FOTO