Noi proteste de mici dimensiuni față de adoptarea OUG7, care schimbă legile justiției

ACTUALIZARE 21.58 Protestele de astăzi s-au caracterizat prin prezența semnificativ mai redusă decît cea de duminica trecută, dar și – spune reporterul Europa FM Sonia Teodoriu – printr-o îndîrjire evidentă a participanților.

Mulți dintre cei prezenți au spus că nu au așteptări propriu-zise din partea ministrului Tudorel Toader (căruia i-au cerut insistent demisia), dar au adăugat că nu vor renunța la proteste.

Manifestația și marșul din București, în ciuda unor scandări cîteodată mai contondente, au fost pașnice.

De altfel, și prezența Jandarmeriei a fost sensibil mai redusă decît în alte dăți, iar puținele discuții în contradictoriu dintre participanți și reprezentanții forțelor de ordine au avut drept subiect violențele de la mitingul de pe 10 august 2018.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

ACTUALIZARE 21.38 La Ministerul Justiției, participanții la marșul din București au strigat „Abrogați și plecați!”, iar alții i-au huiduit pe jandarmii care protejau instituția.

Jandarmilor li s-a adus aminte de intervenția în forță de la mitingul de pe 10 august 2018.

ACTUALIZARE 21.20 Coloana de manifestanți din București a ajuns la Ministerul Justiției, punctul terminus al marșului de protest.

ACTUALIZARE 20.58 La Piața Unirii din București, în apropiere de Ministerul Justiției, se strigă „Justiție, nu corupție!”.

Numărul participanților e estimat la 2,000.

ACTUALIZARE 20.43 Ajunși în Piața Universității, protestatarii din București au ținut un moment de reculegere pentru victimele Revoluției din 1989.

După aceea, au scandat „Iliescu judecat pentru sîngele vărsat!„.

Fostul președinte Ion Iliescu a împlinit astăzi 89 de ani.

În după-amiaza zilei de duminică, mai mulți manifestanți antiguvernamentali au ajuns la casa fostului președinte.

Aduseseră cu ei un pat de penitenciar și o pereche de cătușe.

ACTUALIZARE 20:24 Bucureștenii care protestează în această seară se apropie de Piața Universității.

Punctul final al marșului este Ministerul Justiției.

ACTUALIZARE 20.12 După cum transmite corespondenta Europa FM Carmen Dumitrescu, cei 10 oameni care s-au strîns la protestul din Alexandria, în Teleorman, ar fi fost fotografiați de angajați ai Primăriei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

ACTUALIZARE 19.56 Sute de clujeni protestează în centrul orașului.

Manifestanții s-au strîns pe bulevardul Eroilorîn fața sediului PSD din Cluj, după care au pornit spre Prefectură.
La protest participă inclusiv magistrații clujeni, care au dat tonul protestelor din justiție în urmă cu o săptămînă, după cum transmite corespondentul Europa FM Cătălin Suciu.

ACTUALIZARE 19.48 Protest inedit la Alexandria, în Teleorman: 10 persoane s-au strîns ca să-l susțină pe un tînăr care ar fi fost amenințat pe Facebook cu bătaia de o rudă a președintelui de Consiliu Județean.

ACTUALIZARE 19.45 500 de oameni protestează pe străzile din centrul Sibiului. Manifestații cu participare asemănătoare au loc la Cluj și Iași.

ACTUALIZARE 19.31 Participanții la marș scandează „Abrogați și-apoi plecați!” și cer demisia ministrului Tudorel Toader.

ACTUALIZARE 19.26 Protestatarii din centrul Bucureștiului au plecat spre Ministerul Justiției.

Cei din primele rînduri poartă un banner pe care scrieTudorele, abrogă OUG7!

ACTUALIZARE 19.22 În jur de 1,000 de persoane se află acum în Piața Victoriei. Marșul spre Ministerul Justiției ar urma să pornească în scurt timp.

ACTUALIZARE 19.20 Pe scările Naționalului bucureștean, Mariana Mihuț a declarat că protestează pentru că nu se simte reprezentată de actualul Guvern.

„Nu vreau să mă reprezinte un asemenea prim-ministru, vreau să mă reprezinte tinerii capabili ai acestei țări”, a spus doamna Mihuț.

La rîndul său, Victor Rebengiuc a declarat că  speră ca lucrurile „să nu rămînă așa. E cazul să protestăm, să dovedim că ne dăm seama de ceea ce se întîmplă în țara asta și că nu sîntem de acord cu ceea ce se întîmplă”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

ACTUALIZARE 19.00 Numărul manifestanților din Piața Victoriei a sporit ușor, pînă la peste 500.

Și la Iași cîteva zeci de persoane s-au strîns  în centrul orașului. „Magistrați, nu cedați!” și „Vrem autostradă, nu penali pe stradă„, au scandat ele.

ACTUALIZARE 18.52 Aproximativ 300 de oameni sînt în momentul de față în Piața Victoriei – e posibil ca ei să renunțe la intenția de a mărșălui pînă la Ministerul Justiției.

Între timp, cîțiva dintre actorii Teatrului Național București au protestat pe scările instituției.

Printre ei se numără Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc, Mihai Călin și Marius Manole.

Un grup restrîns de persoane se află, de asemenea, în Piața Tricolorului din Bacău, în fața sediului Consiliului Județean.

ACTUALIZARE18.44 Unii dintre protestatarii din București poartă banderole albe, în semn de solidaritate cu magistrații care protestează în mai multe județe și în capitală față de schimbarea, a patra oară, prin ordonanță a legilor justiției.

Sonia Teodoriu a stat de vorbă cu cîțiva dintre cei strînși în fața Palatului Victoria, sediul Guvernului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

ACTUALIZARE 18.23 Circa 200 de persoane s-au strîns în Piața Victoriei pînă la această oră.

Prezența forțelor de ordine este redusă.

Un nou protest public față de ordonanța 7 – cea care modifică legile justiției – este anunțat pentru duminică seară în București.

La Cluj, Iași și Timișoara sînt, de asemenea, de așteptat manifestații.

Organizatorii ar urma să se reunească în Piața Victoriei, după care – în jurul orei 19.00 – să plece spre Ministerul Justiției.

Protestează, la rîndul lor, și unii dintre actorii Teatrului Național din București.

Ei vor purta banderole albe și îi vor aștepta pe spectatori în fața instituției, înaintea spectacolului de la 19.30.

Magistrații din mai multe instanțe și parchete continuă protestele față de adoptarea ordonanței 7 și săptămîna viitoare.

Vineri, ministrul Tudorel Toader a trimis Consiliului Magistraturii mai multe propuneri de modificare a acestui text legislativ.

Președinta CSM, Lia Savonea, a spus că instituția se va pronunța săptămîna viitoare asupra noilor propuneri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nici o schimbare, însă, în privința secției specială de anchetare a magistraților, intens contestată în această perioadă.

Lia Savonea susține că noua structură ar fi independentă față de politică.

Secția de anchetare a magistraților s-a remarcat rapid după înființare – a deschis, între altele, un dosar pe numele Codruței Kovesi și a înregistrat o reclamație la adresa lui Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene.

Judecătorul clujean Cristi Danileț, fost membru al CSM, a primit cu reticență anunțurile de vineri în privința ordonanței 7.

În opinia sa, magistrații trebuie să continue protestele.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS