Confidenţialitate

NOAPTEA MUZEELOR 2020: Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț | VIDEO

Până când vom aduce laolaltă muzeele și publicul, într-o nouă ediție Noaptea Muzeelor, pe 14 noiembrie, vă propunem un serial de călătorii virtuale prin muzee, produs sub umbrela celui mai mare eveniment cultural din România, Noaptea Muzeelor.

Săptămânal, prin ochii copiilor, o să descoperim câte un nou muzeu fascinat din România.

Sâmbătă vă invităm în decorul personal al lui Calistrat Hogaș, scriitor, pedagog și călător român de seamă, autorul faimosului volum „Pe drumuri de munte”, descoperit și povestit de copiii din Programul Național Cantus Mundi Romania.

În centrul orașului Piatra Neamț, pe strada Calistrat Hogaș nr. 1, se află singura construcţie din oraș care mai păstrează intactă arhitectura specifică târgului moldovenesc de la sfârşitul secolului XIX.

Aici, Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș” putem descoperi universul autentic al unuia dintre dintre cei mai importanți exponenți ai literaturii de călătorie din România, un profesor și director de școală progresist, decorat de însuși Regele Carol I.

Pășim prin saloane decorate în stil bizantin și birouri încărcate de opere de artă, dar și printre obiecte mai puțin obișnuite. Astfel, aflăm amuzați cum Calistrat Hogaș a păstrat copita iubitei sale Pisicuța, calul care l-a însoțit în celebrele sale călătorii prin munții Moldovei și care devenise faimoasă pentru pasul său ușor, de pisică.

 

Un eveniment anual unic în România, devenit fenomen social, Noaptea Muzeelor se reinventează anul acesta și aduce publicului poveștile neștiute și fețele nevăzute ale muzeelor și printr-o serie de filme de scurt-metraj.

Filmările s-au realizat în condiții de siguranță pentru toți participanții, cu respectarea tuturor normelor aplicabile la data respectivă.

Noaptea Muzeelor 2020 își deschide porțile pentru tinerii creatori de conținut digital

Cea de a 16-a ediție a Nopții Muzeelor va avea loc pe 14 noiembrie 2020.

În România, Noaptea Muzeelor este cu siguranță cea mai amplă manifestare culturală, care activează anual peste un milion de vizitatori, atât în muzee cât și în spații alternative. Tradiționala desfășurare în luna mai nu s-a putut materializa în acest an, dar Noaptea Muzeelor se reinventează pe finalul lui 2020 prin noi activări muzeale, instalații de artă, producții video dedicate, proiecte culturale organizate în muzee sau spații alternative, cât și în mediul virtual.

Mai mult, anul acesta Rețeaua Naționale a Muzeelor lansează o provocare celor mai tineri consumatori culturali și activează în premieră, sub umbrela Nopții Muzeelor, apelul de proiecte digitale pentru elevi intitulat „ANIMAȚII, PUZZLE, INVESTIGAȚII… VINO ȘI JOACĂ-TE CU COLECȚIILE LA MUZEU!”.

Toate detaliile legate de condițiile de participare și mecanismele de înscriere pot fi găsite AICI sau pe site-ul RNMR.

Inițiat în urmă cu 16 ani de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european, iar în România de către Rețeaua Națională de Muzeelor (RNMR), fiind un eveniment cultural așteptat de public de fiecare dată cu mare interes.