Nastassja Kinski, invitat special la‎ TIFF 2015

Actriţă, model și sex simbol al anilor ’70-’80, Nastassja Kinski vine, în iunie, ca invitat special al Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Artista va primi premiul special pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale, se va întâlni cu publicul, pe 3 iunie, la proiecția specială Paris, Texas, şi va susține un masterclass în cadrul Transilvania Talent Lab, pe 5 iunie.

Nastassja Kinski a jucat în peste 60 de filme și a colaborat cu regizori precum Wim Wenders, Roman Polanski, Francis Ford Coppola sau David Lynch.

 

Fiică a controversatului actor Klaus Kinski, actriţa debutat într-un film de Wenders, The Wrong Move (1975), iar la numai 17 ani era deja partenera de ecran a lui Marcello Mastroianni (Stay as You Are, 1978) și devenea celebră cu rolul din Tess (1979), o ecranizare după Thomas Hardy în regia lui Roman Polanski, care i-a adus Globul de Aur și o nominalizare la César. La scurt timp după filmări, Kinski a pozat pentru un poster de Richard Avedon, fotografia ei nud, cu un piton uriaș înfășurându-i corpul, făcând înconjurul lumii.

Au urmat roluri importante în One from the Heart (1982), iconicul thriller erotic al lui Paul Schrader – Cat People (1982), cu Malcolm McDowell, Exposed (1983), alături de Rudolf Nureyev și Harvey Keitel, Unfaithfully Yours (1984), unde coleg de platou i-a fost Dudley Moore, The Hotel New Hampshire (1984), cu Jodie Foster, sau Maria’s Lovers (1984), de Andrei Koncealovski.

În 1984, unul dintre cele mai apreciate filme ale lui Wim Wenders, premiat cu Palme d’Or, o consacra pe scena internațională. Paris, Texas este o capodoperă fără vârstă, în care un bărbat – Harry Dean Stanton – iese din deşertul din sudul Texas-ului şi se strecoară înapoi în vieţile oamenilor pe care i-a abandonat cu ani în urmă.

În anii 90, a avut roluri în producții semnate de Mike Figgis (One Night Stand, cu Wesley Snipes), Ivan Reitman (Father’s Day), Neil LaBute (Your Friends & Neighbours), dar și într-un nou film marca Wim Wenders, Faraway, So Close!. Catherine Deneuve și Rupert Everett i-au fost parteneri în Les Liaisons Dangereuses (2003), iar în 2006, actrița a avut parte de o reîntâlnire cu colegul său din Paris, Texas, Harry Dean Stanton, oferită de misteriosul Inland Empire al lui David Lynch.

Nastassja Kinski a făcut parte din juriul Festivalului de la Cannes în 1988, iar din cel al competiției de la San Sebastian, în 2014. Este implicată în campanii umanitare ca „Sports for Peace” și „Cinema for Peace” și sprijină permanent acțiunile Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

Anul acesta, în februarie, a fost prezentă pe covorul roșu al Berlinalei la gala de caritate Cinema for Peace.