NASA a descoperit un “văr mai mare” al Pămîntului

Agenția Spațială Americană (NASA) a confirmat existența unei planete asemănătoare Pămîntului, care orbitează în jurul unei stele de tipul Soarelui.

Telescopul Kepler a identificat planeta respectivă, botezată Kepler-452b.

Oamenii de știință implicați în această misiune cred că ea ar putea susține existența apei la suprafață, deci ar putea să găzduiască diverse forme de viață.

Kepler-452b se învîrte în jurul unui “Soare” cu 10% mai strălucitor decît cel al Pămîntului și cu 4% mai greu. O mișcare de rotație durează 385 de zile.

Masa noii planete nu poate fi calculată deocamdată, dar NASA estimează că ea ar fi de cinci ori mai mare decît cea a Pămîntului.

Ea este inclusă printre 500 de posibile planete observate grație telescopului Kepler în apropierea mai multor stele, în așa-numita “zonă locuibilă” a acestora: aria în care energia radiată de respectivele stele ar putea permite existența apei.

Kepler-452b este primul dintre “candidați” clasificat drept o planetă.

Reticență

Deși seamănă din multe puncte de vedere cu Soarele, steaua în jurul căreia se învîrte noua planetă e cu un miliard și jumătate de ani mai în vîrstă decît astrul nostru.

Unii dintre oamenii de știință care lucrează în cadrul misiunii NASA cred că, între altele, Kepler-452b ar putea să prevadă viitorul Terrei.

Doug Caldwell, de pildă, spune că “în cazul în care Kepler-452b are o scoarță terestră, poziția sa față de steaua în jurul căreia orbitează poate însemna că planeta intră în etapa <<de seră>> a istoriei sale climatice – energia în creștere emanată de steaua cu pricina poate evapora orice posibil ocean”.

Kepler-452b s-ar prea putea să fi ajuns în etapa în care Pămîntul va intra peste aproximativ un miliard de ani, cînd Soarele îmbătrînește și devine mai strălucitor”, a continuat omul de știință.

La rîndul său, profesorul Don Pollacco, de la Universitatea britanică Warwick, atrage atenția că astfel de posibile planete se află la o distanță apreciabilă de Pămînt.

Drept urmare, este extrem de dificil de investigat compoziția lor chimică.

“Habar nu avem din ce este făcută planeta aceasta: s-ar putea să aibă o scoarță terestră, dar s-ar putea să fie o sferă gazoasă ori ceva și mai neobișnuit”, a declarat savantul britanic.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS