Confidenţialitate

Narciz Bălășoiu: Unul dintre subiectele discutate de liderii NATO la summitul de mâine va fi poziția Chinei față de războiul din Ucraina | VIDEO

Narciz Bălășoiu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Ce vor decide liderii europeni și președintele SUA la summit-ul NATO? Își permite Occidentul să deruleze un război comercial și cu Rusia și cu China?

Unul dintre subiectele aflate pe masa decidenților NATO la summit-ul de mâine va fi atitudinea față de China, spune Narciz Bălășoiu.

„Eu cred că se închide fereastra de oportunitate pe care China o are la dispoziție pentru a face acest joc de echilibristică. În momentul de față, ea are o atitudine duplicitară pentru că, pe de-o parte, și-a arătat atașamentul față de integritatea teritorială a Ucrainei – este adevărat, ei au problema cu Taiwanul și este în interesul lor să adopte un astfel de discurs. Adică să nu credem că o fac din simpatie pentru Ucraina sau dintr-un atașament față de regulile dreptului internațional. Deci este și o chestiune de ordin subiectiv care o face ca pe bucata care vizează integritatea teritorială a Ucrainei să adopte această poziție”, a explicat Narciz Bălășoiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Unul dintre subiectele care va fi pe masa decidenților mâine, la reuniunea NATO, dar și la Consiliu va fi inclusiv atitudinea față de China. Pentru că în momentul de față, chinezii trebuie să înțeleagă ce au de pierdut dacă vor înclina a merge cot la cot cu Federația Rusă și a o gira în acest război injust, ilegitim pe care-l duce în momentul de față. Și cred că se pune în momentul de față o presiune imensă pe China. Înțelege ce tip de sancțiuni riscă”, a adăugat Narciz Bălășoiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Își permite Occidentul să deruleze un război comercial și cu Rusia și cu China?

„Mă tem că nu are de ales pentru că în momentul de față se trasează această linie. Probabil că va antama înainte de a face China ceva decisiv. Mai bine fac o mișcare preemptivă spunând Chinei că cine merge pe linia sfidării dreptului internațional, riscă. Și probabil că atunci decizia Chinei va fi în cunoștință de cauză pentru că dacă au de gând să facă această mișcare, oricum, a posteriori, ești obligat să impui sancțiunea și asupra Chinei, pentru că oricine va încerca să fie un back door pentru sancțiunile la nivel bancar, tehnologic și așa mai departe pentru Federația Rusă intră sub sancțiunile occidentale. Și cred că este o mișcare bună de a preveni China în privința riscurilor pe care și le asumă dacă adoptă o asemenea poziție, decât a acționa ulterior și a da naștere la o escaladare care într-adevăr va genera costuri importante”, a explicat directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Zelenski în Parlamentul Franței: „Așteptăm de la Franța restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei” | AUDIO