Confidenţialitate

Nadia Comăneci, la aniversare | VIDEO

Născută pe 12 noiembrie 1961 la Onești, Nadia Comăneci ar fi fost botezată după personajul „Nadejda” („Speranță”), eroină a unui film.

Descoperită la vârsta de 6 ani de către antrenorul Bela Karolyi, a devenit curând prima gimnastă din lume care a primit nota zece absolut într-un concurs olimpic de gimnastică. Astăzi este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX.

La doar 14 ani a fost steaua Jocurilor Olimpice de Vară din 1976 de la Montreal, Québec. A obţinut scorul perfect de zece la olimpiadă de şapte ori şi a câştigat trei medalii de aur: la individual compus, bârnă şi paralele.

Nu numai că a devenit prima gimnastă care a obținut scorul perfect la olimpiadă, de șapte ori, dar Nadia Comăneci a câștigat şi trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipă compus) și bronz (sol).

Acasă, succesul său i-a adus distincția de „Erou al Muncii Socialiste”, Nadia Comăneci fiind cea mai tânără româncă recompensată cu acest titlu.

Este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.

S-a retras din activitatea competițională după Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova. Între anii 1984 şi 1989 a fost membră a Federaţiei Române de Gimnastică și a ajutat la antrenarea gimnaștilor juniori români. În 1989 ea a fugit în SUA, devenind cetăţean american în 2001.

În prezent, Nadia Comăneci este vicepreşedinte al Consiliului Director al Special Olympics, Preşedinte Onorific al Federaţiei Române de Gimnastică, Preşedinte Onorific al Comitetului Olimpic Român, Ambasadorul Sporturilor Româneşti, Vicepreşedinte în Consiliul Director al Asociaţiei Distrofiei Musculare, şi membră a Fundaţiei Federaţiei Internaţionale de Gimnastică. A fost distinsă de două ori cu Ordinul Olimpic, acordat de CIO.

În decembrie 2003, i s-a publicat prima carte, „Scrisori către o tânără gimnastă”/”Letters to a Young Gymnast”. Nadia a înfiinţat şi o clinică de caritate în Bucureşti pentru a ajuta copiii orfani din România.

Oficial, România a înregistrat cele mai bune rezultate din istoria participărilor sale la Jocurile Olimpice în 1984.

România termina pe locul 2 ediția desfășurată la Los Angeles, dar un detaliu uitat de mulți este acela că ediția respectivă a fost boicotată de majoritatea statelor din blocul comunist. Așadar, România a scăpat de adversari puternici, inclusiv de Uniunea Sovietică. O situația similară s-a petrecut în 1980, când Olimpiada de la Moscova a fost boicotată de Statele Unite și mai multe țări occidentale.

Pe de altă parte, în 1976, România a dat piept cu toate țările care contau în sportul mondial. Se întâmpla la Montreal și România termina competiția pe un excepțional loc 6, cu un total de 27 de medalii. Într-o bună măsură, această performanță i se datorează Nadiei Comăneci, fie și pentru că a câștigat 3 dintre cele 4 medalii de aur ale României, la care s-au adăugat încă două, de argint și bronz.

Însă, Nadia a câștigat admirația unei lumii întregi pentru alteceva: a fost prima gimnastă care a primit nota 10 în cadrul Jocurilor Olimplice. De altfel, tehnica vremii nu era pregătită pentru perfecțiune și spre stupefacția tuturor, calculatorul sălii a afișat nota 1,00. Episodul a fost mai târziu povestit de antrenorul Bella Karolyi:

„Scuzaţi-mă, am spus, este foarte important pentru mine să ştiu nota Nadiei. Şi atunci, un membru suedez al juriului, foarte agitat, mi-a arătat cele zece degete ale mâinilor. Zece? Ce-i asta zece? Vreau nota Nadiei, am strigat nedumerit. Şi atunci am auzit vocea crainicului: Doamnelor şi domnilor, pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, Nadia Comăneci a obţinut nota zece!

După retragerea din activitate, Nadia a activat în cadrul Federaţiei Române de Gimnastică. Primea multe invitații la evenimente desfășurate în străinătate, însă autoritățile vremii nu îi permiteau să participe. E drept, și pentru ca soţii Ceauşescu se temeau că Nadia ar putea fugi din țară asemenea foștilor ei antrenori, Bella și Martha Károlyi. Inevitabilul s-a produs în noiembrie 1989, când Nadia Comăneci a trecut în Ungaria și apoi în Austria, unde a cerut azil politic Statelor Unite. Peste ocean, l-a cunoscut pe fostul gimnast american Bart Conner. Au împreună un copil: Dylan, născut în 2006.

La Radio cu Andreea Esca și Nadia Comăneci

Nadia Comăneci și-a spus povestea vieții sale într-o ediție specială La Radio cu Andreea Esca transmisă în direct din Cluj Napoca în vara lui 2017.