Confidenţialitate

Muzeul Viei și Vinului din Drăgășani cuprinde dovezi ale cultivării viei de peste 2000 de ani | GALERIE FOTO

Muzeul Viei și Vinului din Drăgășani a fost înființat în 1983 și cuprinde dovezi ale activităților oamenilor din această zonă încă din cele mai vechi timpuri.

În principal, aici sunt prezentate dovezi ale tradiției cultivării viei și producerii vinului, tradiție care se întinde pe o perioadă de peste 2000 de ani, încă de pe vremea dacilor.

Acest muzeu se află într-o clădire din perioada interbelică, construită la 1920 de către Dumitru C. Popescu, un renumit comerciant din oraș.

“Muzeul cuprinde o bogată colecție de instalații tradiționale pentru prelucrarea strugurilor, dar și dovezi ale practicării viticulturii și ale continuității acestei îndeletniciri pe aceste meleaguri.

În vitrinele muzeului pot fi observate rezultatele concursurilor internaționale de vinuri de peste hotare. Sunt expuse medaliile câștigate la concursul desfășurat la Bordeaux (1898) și la Expoziția Mondială de la Paris (1900), unde vinurile de Drăgășani au obținut recunoașterea internațională, odată cu primirea Diplomei de Onoare și a medaliei de aur.

Aici se regăsesc vechi răsaduri de vită-de-vie cum ar fi Braghina, Gordan sau Crâmpoşia. Vinurile albe sunt și ele reprezentate prin soiurile Sauvignon, Tămâioasa, Crâmpoşie, Riesling Pinot Gris, Fetească Albă, Fetească Regală, dar și mostre din vinurile roșii: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Burgund Mare și Novac”, este descris muzeul pe site-ul primăriei Băile Govora.

Tot în acest muzeu poate fi văzut și soiul “Crâmpoșie“, un soi de struguri care crește doar pe teritoriul românesc. “Se apreciază a fi foarte vechi, ca unul din puținele soiuri dacice care au supraviețuit peste veacuri”, scria profesorul Teodor Martin în cartea sa “Strugurii de masă”.

*Vizitarea Muzeului Viei și Vinului din Drăgășani s-a realizat cu sprijinul agenţiei de turism Scorilo Travel Vacanţe.

FOTO: Lavinia Dragomir