MP3 player cu volum setat din fabrica

Comisia Europeană cere limitarea ‘din fabrică’ a volumului maxim al MP3 player-elor pentru evitarea deteriorării auzului.

Decizia vine în contextul în care studiile europene indică faptul că până la 10 milioane de utilizatori europeni, persoane care ascultă muzică timp de peste o oră pe zi la volum ridicat, ar putea surzi.

Pot trece ani înainte că deteriorarea auzului să se manifeste, iar atunci este pur şi simplu prea târziu.

Potrivit Executivului european utilizarea MP3 player-elor în condiţii de siguranţă depinde de timpul de expunere şi de nivelul volumului.

Pentru 80 decibeli, expunerea ar trebui să nu depăşească 40 de ore pe săptămână. Pentru 89 de db, expunerea ar trebui să nu depăşească 5 ore pe săptămână.

Setările din fabrică trebuie să corespundă acestor niveluri de expunere, iar nivelurile mai ridicate pot fi permise dacă ele au fost selectate intenţionat de utilizator şi dacă produsul include o modalitate fiabilă de informare a utilizatorului cu privire la riscurile existente.

Standardele UE sunt elaborate de un organism european din care fac parte oameni de ştiinţă, organizaţii ale industriei de profil şi organizaţii de consumatori.

Aceştia atenţionează că utilizarea playerelor audio personale la volum ridicat pe o perioadă îndelungată poate provoca deteriorarea permanentă a auzului, estimându-se că la nivelul UE până la 10 milioane de persoane riscă un deficit auditiv ireversibil din această cauză.