Moldova: Maia Sandu, propusă pentru funcția de premier, vrea un “partener” la conducerea Băncii Naționale (AUDIO)

Maia Sandu, propusă de Partidul Liberal-Democrat din Moldova pentru funcția de prim-ministru, propune o serie de măsuri de combatere a crizei economice din țara vecină.

Ea cere, de asemenea, un “partener de încredere” la conducerea Băncii Centrale.

Maia Sandu a încercat să atenueze speculaţiile potrivit cărora ar fi dispusă să preia funcția doar dacă la conducerea Băncii Naționale și a Procuraturii din Moldova vor veni alte persoane.

Ea spune însă că nu poate să-și asume răspunderea pentru politica economică și financiară a statului fără să fie sigură că are un partener de încredere în Banca Națională.

Și adaugă: „Evenimentele din ultimele luni ne-au demonstrat că nu putem fi siguri că managementul actual al Băncii Centrale face tot posibilul pentru a asigura integritatea și stabilitatea sistemului bancar”.

Noul cabinet, opinia sa,  va trebui să vină cu un plan de măsuri anticriză care să includă reducerea semnificativă a cheltuielilor publice.

Sorin Ioniță, Expert Forum: “Partidele alianței trebuie să treacă hopul acestei ierni”

 

“Este evident”, continuă Maia Sandu, “că – cel puțin pe termen scurt – aceste măsuri nu vor duce la creșterea standardelor de viață ale populației”.

Drept urmare, ea crede că liberal-democrații, PD și PL trebuie să se pună de acord asupra măsurilor de luat în perioada următoare.

Noua coaliție pro-europeană de la Chișinău s-a format săptămîna aceasta.

Sistemul bancar din Moldova e profund afectat de un scandal izbucnit anul acesta: trei instituții financiare importante au acordat împrumuturi în valoare totală de un miliard de dolari – aproape 12 procente din Produsul Intern al Țării. Suma a dispărut apoi fără urmă. Scandalul a influențat negativ, între altele, cursul de schimb al leului moldovenesc și starea generală a economiei.

Sorin Ioniță, membru al organizației neguvernamentale Expert Forum, a afirmat la Europa FM că Maia Sandu are posibilitatea de a-și impune condițiile.

Moldova are nevoie de un acord de finanțare cu Fondul Monetar Internațional, i-a spus Sorin Ioniță lui Filip Standavid, iar FMI – de un partener în care să aibă încredere.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS