Mohammad Munaf, condamnat pentru terorism, a fost adus în România

Administrația Prezidențială anunță că oficialitățile române l-au readus în țară pe Mohammad Munaf.

Cetățean irakian și american, acesta a fost condamnat definitiv, în 2008, de Curtea de Apel București la 10 ani de închisoare, pentru acte de terorism împotriva unor cetățeni români.

El se află în prezent în custodia Poliției Române.

Acest lucru a fost posibil, se spune într-un comunicat al Cotroceniului, ca urmare a cooperării tuturor instituțiilor statului român, sub coordonarea Consiliului Suprem de Apărare.

“Felicit Serviciul Român de Informații, Ministerul Afacerilor Interne, precum și celelalte instituții din cadrul sistemului național de prevenire și combatere a terorismului, care și-au adus contribuția pe dimensiunea externă, pentru ampla operațiune desfășurată în această perioadă, în cooperare cu parteneri interni și externi”, afirmă președintele Iohannis.

“Efortul autorităților române a făcut posibil ca unul dintre principalii vinovați în dosarul răpirii celor trei jurnaliști români în Irak, în anul 2005, să își ispășească pedeapsa în România, conform sentinței judecătorești”, adaugă șeful statului.

Incertitudini

Oficialitățile române nu spun de unde a fost readus în România Mohammad Munaf și nici cum a intrat el în custodia Poliției.

În 28 martie 2005, trei jurnalişti români au fost dați dispăruți în Bagdad.

E vorba de Marie Jeanne Ion, pe atunci redactor-şef adjunct la Prima TV, de cameramanul Sorin Mişcoci şi de Eduard Ovidiu Ohanesian, reporter la acea dată la cotidianul România Liberă.

Ei au fost daţi dispăruţi împreună cu însoţitorul lor, Mohammad Munaf, cetăţean american de origine irakiană.

Cei patru se aflau în Bagdad de aproximativ o săptămînă, pentru a realiza interviuri cu premierul cu preşedintele de la acea dată ai Irakului.

Marie Jeanne Ion a reușit să trimită un SMS iubitului său: “Ne-au răpit. Nu e glumă. Ajutor”.

La puţin timp după aceea, ea a sunat şi la redacţia Prima TV. A apucat să spună doar cîteva cuvinte: “Ne răpesc, acum ne iau, ne duc…”.

Pînă pe 22 mai 2005, imaginea celor patru, în captivitate, putea fi văzută pretutindeni în România.

Cel puțin o tentativă de eliberare a eșuat.

Condamnări

Fostul președinte Traian Băsescu avea să explice ulterior că nu există declaraţii care să susţină că ziariştii ar fi fost informaţi în prealabil despre răpire, așa cum se speculase.

“Am crezut că o astfel de declaraţie ar fi putut să facă Munaf după ce l-au interogat americanii”, a spus Băsescu, adăugînd că Mohamed Munaf nu confirmă că ziariştii au ştiut de răpire.

Potrivit fostului președinte, cetățeanul sirian Omar Hayssam a fost implicat în iniţierea răpirii jurnaliştilor, iar Mohammad Munaf  – în pregătirea răpirii, la Bagdad.

Omul de afaceri Omar Hayssam, care a reușit inițial să fugă din România la bordul unei nave, a fost condamnat definitiv în lipsă, în 2008.

El a fost adus în România în 2013 și condamnat după aceea și în alte două dosare.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS