Modificarea legilor justiției: Comisia Europeană se declară îngrijorată – AUDIO

Reprezentanţa Comisiei Europene în România se declară îngrijorată de faptul că planurile anunţate de ministrul Tudorel Toader ar putea afecta independenţa justiţiei în cazul în care ar intra în vigoare.

Instituția afirmă, de asemenea, că a fost surprinsă de unele materiale de presă potrivit cărora propunerile de modificare a legilor justiţiei ar fi fost discutate sau chiar sprijinite de Comisia Europeană.

Angela Cristea, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, aminteşte că, la întîlnirea din 26 august a prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmmermans, cu ministrul Tudorel Toader, s-au discutat la modul general planurile şi priorităţile de acţiune în domeniul justitiei pentru lunile următoare.

Nu s-a intrat în detalii despre propunerile de modificare a legislaţiei relevante.

Comisia a solicitat autorităţilor române să transmită aceste propuneri şi explicaţii adiţionale, care vor fi analizate în detaliu de îndată ce le vom primi”, a mai spus  doamnaCristea.

Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România a arătat că cel mai recent raport asupra justiției, publicat în 25 ianuarie, a recunoscut progresele realizate de procurorii şi judecătorii din România în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, precum şi faptul că acestea reprezintă o dovadă a independenţei şi profesionalismului instituţiilor din sistemul judiciar.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În acelaşi timp, a adăugat ea, raportul a subliniat clar faptul că orice măsuri care subminează aceste progrese  vor avea impact asupra evaluărilor viitoare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sperăm ca orice măsură luată de România în domeniul justiţiei şi al statului de drept să reprezinte un pas înainte către îndeplinirea celor 12 recomandări cuprinse în raportul MCV 2017 şi să consolideze ireversibilitatea şi durabilitatea progreselor deja realizate.

Comisia Europeană va oferi României tot sprijinul necesar„, a adăugat Angela Cristea.

Controversă

După șefii Parcetelor, și Asociația Magistraților a condamnat propunerile ministrului Tudorel Toader.

Acesta vrea să modifice procedura de numire a procurorilor-șefi (din „circuit” dispare Președinția) și înăsprește condițiile de promovare a magistraților.

Potrivit legii, dezbaterea publică se realizează pe baza unui proiect de lege care trebuie să fie adus la cunoştinţa publică anterior deschiderii dezbaterii”’ atrag atenția membrii Asociației Magistraților.

Într-o declarație pentru Europa FM, purtătorul de cuvânt al CSM, judecătorul Ștefan Lucaciuc,  a precizat că deși legea nu-l obligă pe Tudorel Toader să trimită proiectul șefilor Parchetelor, acest lucru ar ajuta la realizarea unei dezbateri publice normale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pînă acum, Tudorel Toader a criticat solicitările magistraților de a fi consultați cu privire la modificarea legislației după care sunt organizați și lucrează.

Fiecare participant la elaborarea unei legi trebuie să-şi respecte limitele de competenţă constituţională. Procurorii nu fac legi.

Eu nu am ştiut că avem un Parlament tricameral: un Parlament cu Senat, cu Camera Deputaţilor şi procurorii care să voteze legi.

Eu am fost procuror şi ştiam şi încă ştiu că procurorii interpretează şi aplică legea, legea este opera legiuitorului, CSM-ul fiind cel care avizează conţinutul propunerii legislative”, a continuat Toader.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS