Confidenţialitate

Ministrul Sănătății vrea să revină la rezidențiatul pe post: Este modalitatea corectă care să aducă în toate comunitățile tinerii medici / Ne trebuie pârghii de atragere a personalului medical | AUDIO

Ministrul Sănătății vrea să revină la rezidențiatul pe post, adică pregătirea medicilor pentru spitalele care duc lipsă de specialiști. Alexandru Rafila susține că revenirea la această formă de învățământ ar putea rezolva asistența medicală și în zonele deficitare. Este necesar să calificăm medici care să ajute comunitățile, susține ministrul. Rezidențiatul pe post se aprobă anual de Ministerul Sănătății și se organizează în funcție de numărul de posturi cerute de spitalele din rețeaua Ministerului Sănătății.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Este modalitatea corectă care să aducă în toate comunitățile tinerii medici, care la rândul lor vor atrage și alte resurse în sistemul de sănătate”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Un lucru înțelept ar fi să revenim la o formă de organizare a rezidențiatului, care știți bine că acum este în cea mai mare parte în responsabilitatea universităților de Medicină și Farmacie, în care rezidențiatul pe post să devină majoritar, să devină prioritar. Pentru că până la urmă nu calificăm medici de dragul calificării, ci calificăm medici pentru a deservi comunitățile, iar această posibilitate de a dezvolta rezidențiatul pe post cred că este modalitatea corectă care să aducă în toate comunitățile tinerii medici, care la rândul lor vor atrage și alte resurse în sistemul de sănătate”, a declarat ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății a lansat marți, 15 aprilie, o primă versiune a Ghidului pentru resursa umană în sănătate, un jalon din cadrul PNRR. Alexandru Rafila mai spune că cea mai mare problemă a României nu este neapărat numărul de medici, ci modul în care aceștia sunt distribuiți în țară.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Avem o problemă legată de medicii de familie”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Dacă din punctul de vedere al numărului total de medici nu stăm tocmai rău la nivel european, în ceea ce privește distribuția, lucrurile sunt nu numai perfictibile, ci necesar a fi modificate, în sensul găsirii unor pârghii de atragere și de stabilizare a personalului medical în general și mai ales a medicilor. Avem o problemă legată de medicii de familie, majoritatea lor au peste 50 de ani. Chiar peste 55 de ani – 40% dintre ei”, a mai precizat Alexandru Rafila.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Mai mulți pacienți ai unei policlinici de stat din Ploiești, târâți pe scări până la etaj din cauza lipsei unui lift funcționabil. DSP a mers în control | AUDIO