Confidenţialitate

Ministrul Sănătății, pentru Europa FM: „Subiectul pastilelor de iod a fost politizat în ultimele zile” | AUDIO

Într-un răspuns pentru Europa FM, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că subiectul distribuirii pastilelor de iodură de potasiu a fost politizat în ultimele zile și că mulți medici de familie au eliberat rețete, fără nici un fel de probleme.

„Să știți că numeroși medici de familie din țară eliberează rețete. Din păcate, subiectul e foarte politizat. Dar cred că trebuie să lăsăm politica deoparte și să răspundem interesului pacienților. Nu mâine, dar într-un interval rezonabil”, a declarat ministrul Sănătății pentru Europa FM.

Răspunsul ministrului Rafila vine după ce, în ultimele zile, mai mulți medici de familie au fost nemulțumiți de faptul că pacienții au luat cu asalt cabinetele medicale ca să ceară rețetele pentru iodura de potasiu.

Medicii de familie vor simplificarea procesului de distribuire a pastilelor de iod

Federația Națională a Medicilor de familie cer Ministerului Sănătății să simplifice distribuirea pastilelor de iod. Mai exact, să creeze, împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, un site pe care farmaciile să poată verifica dacă pe un CNP s-a mai eliberat deja iodură de potasiu.

Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie: „Propunem digitalizarea distribuției pastilelor de iodură de potasiu”

„Propunem digitalizarea distribuției pastilelor de iodură de potasiu – o soluție forte simplă pe care STS-ul o poate dezvolta într-o oră. Practic, pacientul se poate duce în farmacie cu buletinul, respectiv certificatul de naștere al copilului, farmacistul verifică CNP-ul pe acest site realizat de STS. Vede dacă a mai luat sau nu pastilele de iodură de potasiu dintr-o altă farmacie și le eliberează pe loc, informația transmițându-se și din farmacie în registru pentru că o altă farmacie să poată să vadă”, a explicat Raluca Zoițanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Crearea unui astfel de site ar dura maximum o oră și ar fi în folosul tuturor celor implicați în acest proces – mai spune reprezentanta medicilor de familie.

Raluca Zoițanu: „Ministerul Sănătății ar avea o evidență mult mai clară a numărului de pastile distribuite”

„Toate persoanele sub 40 de ani ar scăpa de un drum la medicul de familie pentru rețetă. Farmaciștii ar scăpa de birocrație pentru că lucrurile ar fi înregistrate digital, i-ar scăpa de adunat informații din sute de mailuri și pe colegii din Direcțiile de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății ar avea o evidență mult mai clară a numărului de pastile distribuite, iar noi, medicii de familie am fi lăsați să ne facem activitatea medicală obișnuită”, a mai explicat Raluca Zoițanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Sănătății răspunde: „Tot trebuie rețetă”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a explicat pentru Europa FM că – chiar și în situația în care s-ar crea platforma – pacienții tot ar trebui să treacă pe la medic deoarece iodura de potasiu, ca și antibioticele, nu poate fi eliberată decât pe bază de rețetă.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Panică printre oameni după îndemnul lui Rafila legat de pastilele de iod. Medic de familie: „Sună toate telefoanele, unii au înțeles că trebuie să le și înghită”