Ministrul demisionar al Culturii: „Am deranjat grupuri de interese foarte variate”

Ministrul demisionar al Culturii, Vlad Alexandrescu, susţine că a deranjat mai mulți miniștri și grupuri de interese.

Într-o scrisoare adresată Grupului pentru Dialog Social, domnul Alexandrescu dă drept exemple cazurile Roşia Montană și Cathedral Plaza, clădirea de birouri ridicată chiar lîngă Catedrala bucureșteană Sfîntul Iosif.

Fără să-i numească pe colegii pe care i-ar fi deranjat, ministrul demisionar spune că a fost tratat cu  “o adversitate rece” cînd s-a pronunțat pentru retragerea imediată a titlurilor de doctor obținute prin plagiat.

Cînd am oprit dărîmarea casei Nanu-Muscel din Piaţa Romană, am fost sunat chiar de un coleg de Guvern, cu intimidare directă”, continuă domnul Alexandrescu.

Profesorul universitar, acuzat că nu a gestionat corect conflictul de la Opera Națională București, a anunțat că demisionează săptămîna aceasta.

Președintele Iohannis îl criticase public din cauza situației de la Operă.

Agitație la muzee

Vlad Alexandrescu face referire şi la situaţia conducerii Muzeului Naţional de Artă.

Roxana Theodorescu, aflată acolo de 22 de ani, a fost evaluată de o comisie compusă din Anca Oroveanu, Ruxandra Demetrescu şi Călin Dan, şi a obţinut nota 8,73, adică o notă sub 9, ceea ce a permis organizarea unui concurs deschis.

La acest concurs, cu un juriu internaţional (am invitat pentru prima oară în România un specialist de la Muzeul Luvru). Ruxandra Theodorescu, care s-a prezentat din nou, a fost clasată a treia, iar poziţia întîi a fost obţinută de Călin Stegerean, de la Cluj”.

Vlad Alexandrescu adaugă că Răzvan Theodorescu a depus împotriva sa o plîngere ”în care m-a ameninţat cu o acţiune a DNA şi cu punerea sub sechestru asigurator a bunurilor mele pînă la concurenţa sumei de 500,000 de euro”.

La Muzeul Ţăranului Român, Virgil Niţulescu, ”actualmente inculpat într-un dosar penal instrumentat de DNA în legătură cu acordarea avizului de declasare pentru anexele Palatului Sutu din Bucuresti, pe vremea cînd era secretar general în Ministerul Culturii”, a pierdut concursul pentru un nou mandat, în faţa antropologului Vintilă Mihăilescu.

Vlad Alexandrescu face, de asemenea, referire la reacţia venită din partea Uniunii Tetarale din România, ”cînd am vrut să reformez Ordonanţa care reglementează accesul la concursurile de directori în instituţiile de cultură”, dar şi la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Aici, a spus ministrul demisionar, Ernest Oberländer-Târnoveanu se află la încheierea mandatului de director şi asteaptă evaluarea, peste două luni, ”în contextul în care este contestat în legătură cu achiziţii de piese descoperite cu ajutorul detectoarelor de metale”.

Irina Oberländer-Târnoveanu, soţia lui, este consiliera lui Sergiu Nistor, consilierul preşedintelui pentru Cultură. Ei au reuşit să îl convingă pe preşedinte să vorbească împotriva mea. Ei doresc numirea lui Ernest Oberländer-Târnoveanu ca ministru al Culturii. Evident, e un imens conflict de interese la mijloc”, a încheiat Vlad Alexandrescu.

Domnia-sa a anunţat vineri că nu îşi va depune demisia înainte de Paşte, în baza unui acord cu premierul Dacian Cioloş.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS