Ministrul de Interne a demisionat

Ministrul de Interne, Petre Tobă, a demisionat la scurt timp după ce premierul Dacian Cioloș i-a dat a înțelege că ar face mai bine să părăsească Guvernul.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat de curînd că îi cere președintelui să aprobe începerea urmăririi penale a ministrului demisionar.

Petre Tobă e bănuit de favorizarea făptuitorului.

DNA anchetează refuzul ministrului de a declasifica documente cerute de procurori în dosarul în care Gabriel Oprea și Nicolae Gheorghe, fost șef al serviciului de informații al ministerului, au fost deja trimiși în judecată pentru abuz în serviciu și obținerea de foloase necuvenite.

Petre Tobă susține că suspiciunile procurorilor s-ar referi la întîmplări de dinainte ca el să fi preluat mandatul.

Ministrul demisionar respinge, oricum, acuzațiile.

El spune însă că a ales să plece pentru a evita implicarea Ministerului de Interne într-un scandal politic, în pragul alegerilor.

Premierul Dacian Cioloș a acceptat demisia și va propune pînă luni un înlocuitor.

Am decis să-mi prezint demisia primului ministru pentru a evita implicarea Ministerului Afacerilor Interne într-un scandal public în prag de alegeri.

Resping cu tărie acuzaţiile aduse şi sunt la dispoziţia organelor de anchetă pentru clarificarea oricărei situaţii.

Menţionez că toate faptele prezentate sunt anterioare mandatului meu, iar procurorul de caz a avut acces la toate documentele necesare instrumentării cauzei, inclusiv la cele clasificate secret de stat”, spune ministrul demisionar într-un comunicat de presă.

Suspiciunile

Procurorii anticorupție susțin că e Tobă Petre a refuzat, în mod discreționar, declanșarea procedurii de declasificare a unor normative a căror încălcare vizează conținutul constitutiv al infracțiunilor de abuz în serviciu și deturnare de fonduri.

În solicitarea de începere a urmăririi penale, procurorii DNA arată că, în timp ce în cazul lui Gabriel Oprea domnul Tobă a refuzat declasificarea documentelor, în alte situații absolut similare (deturnarea fondurilor pentru protecția martorilor și, respectiv, deturnarea fondurilor operative), el a procedat complet diferit, declasificînd normativele M.A.I.

Procurorii arată că lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinației legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securității naționale.

DNA susține că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanță pentru care au fost alocate fondurile operative și dă ca exemplu căsuțe de păpuși cu nisipar și tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărți de joc, darts cu săgeți, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărți în ediții de lux, legate în piele, mese festive ale ofițerilor neoperativi ai D.I.P.I.

Cine este Petre Tobă

Petre Tobă a devenit ministru al Administraţiei şi Internelor în noiembrie 2015, din funcţia de şef al Poliţiei Române, pe care o deţinea din mai 2012.

În cei trei ani şi şase luni în care Petre Tobă a fost şef al Poliţiei Române, patru miniştri s-au succedat la şefia Internelor – Ioan Rus, Mircea Duşa, Radu Stroe şi Gabriel Oprea.

În mai 2012, Petre Tobă venea pentru a doua oară la conducerea Poliţiei Române, după ce a mai ocupat funcţia în perioada ianuarie 2009 – noiembrie 2010, când a fost demis şi înlocuit cu Liviu Popa.

În ianuarie 2009, Petre Tobă a fost numit la conducerea Poliţiei Române la propunerea lui Gabriel Oprea, atunci ministru al Internelor, iar în noiembrie 2010 a fost eliberat din funcţie de premierul de atunci,Emil Boc, după scandalul generat de asasinarea lui Gheorghiţă Mararu, în 14 noiembrie 2010, într-o cafenea din Piatra Neamţ.

Scandalul s-a soldat atît cu destituirea lui Tobă, cît şi a secretarului de stat Dan Valentin Fătuloiu, care ocupa funcţia de şef al Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică.

Numele lui Petre Tobă a fost vehiculat şi în dosarul în care sunt judecaţi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi Adrian Duicu şi fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi Constantin Ştefan Ponea.

Procurorii DNA arătau, în rechizitoriul trimis instanţei, că în perioada martie-iunie 2013, Adrian Duicu i-ar fi spus lui Ştefan Ponea că are influenţă asupra unor membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne şi asupra şefului Poliţiei Române, Petre Tobă.

Duicu i-ar fi promis lui Ştefan Ponea că îşi va folosi această influenţă pentru a-i determina pe aceştia să îl menţină temporar în funcţia de inspector şef al IPJ Mehedinţi, iar la o dată ulterioară să îl numească director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din IGPR, dar şi să o numească pe Elisabeta Ponea, soţia acestuia, într-o funcţie de conducere în Ministerul Public.

Ultimul scandal în care a fost implicat Petre Tobă este legat de suspiciunile de plagiat din lucrarea sa de doctorat, susţinută în 2011 la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”.

Jurnalista Emilia Şercan a scris, în noiembrie 2015, că peste 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei cu care Petre Tobă a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor şi fără a respecta normele naţionale şi internaţionale de citare în opere ştiinţifice.

Lucrarea lui Tobă este analizată de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, care ar urma să decidă săptămîna viitoare dacă teza de doctorat a ministrului este sau nu plagiată.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS