Confidenţialitate

Ministrul Apărării acuză Olanda şi Damen că obstrucţionerază interesele de securitate ale României

Ministrul Apărării acuză Olanda şi compania Damen că obstrucţionerază interesele de securitate ale României, după ce firma producătoare de nave a anunţat că va continua să conteste în instanţă atribuirea contractului de realizare a corvetelor multifuncționale.

Într-o postare extrem de dură, pe facebook, Gabriel Leş acuză că nu doar România este afectată de întârzierea achiziţiilor, ci şi Alianţa Nord Atlantică.

“Avem de-a face cu un adevărat război juridic de uzură, prin care entități străine blochează efectiv interesele strategice de securitate ale României” acuză ministrul Apărării, după ce compania olandeză Damen a anunţat că nu renunţă la procesul prin care contestă desemnarea firmei franceze, Naval Group, câştigătoare a contractului de construirea a corvetelor pentru Marină.

Programul în valoare de 1,6 miliarde de euro prevede construirea a patru corvete. El a fost iniţiat în 2016, de Guvernul Cioloş. Cabinetul tehnocrat a decis atunci că navele trebuie cumpărate de la Compania Damen care le-ar fi construit în România, la Galaţi şi Mangalia.

Apoi, noua putere PSD a decis în 2017, să anuleze decizia Guvernului Cioloş.

S-a organizat o licitaţie şi în această vară, contractul a fost atribuit firmei franceze Naval Group.

Doar că Damen a contestat rezultatul, iar ieri, Tribunalul Bucureşti a respins observaţiile de nelegalitate invocate de Damen.

Într-un comunicat întrat în posesia Europa FM, compania olandeză precizează că indiferent de hotărârea definitivă, nu va pleca din România dar rămâne fermă în asigurarea respectării legii şi a principiilor generale privind achiziţiile publice.

În replică, ministrul Apărării scrie că din punctual său de vedere, este citez “’inacceptabil ca interesele de securitate ale României, și ale Alianței deopotrivă, să fie sacrificate în goana după profit ale unor companii mânate de interese obscure. Este deja un fapt cunoscut că Olanda blochează intrarea României în Schengen pentru a nu-și periclita afacerile în portul Rotterdam, însă prin obstrucționarea programului de dezvoltare și modernizare a forțelor navale române îi spunem că a mers prea departe” acuză ministrul Apărării.

Reactie Damen

“În această etapă, așteptăm motivarea judecătorului. Cu toate acestea, am constatat că hotărârea în sine are anumite puncte de vedere fundamentale si favorabile pe care ne vom baza în faza de apel.

Acesta este un caz uriaș și extrem de complex. Din cauza naturii urgente a litigiilor în licitațiile publice, judecătorul a fost nevoit să examineze mai mult de un an și jumătate de procedură în câteva audieri. O astfel de presiune de timp nu ajută cu siguranță la dezbaterea legalității unei achiziții militare de mai multe miliarde, în care accesul la informații, timpul de revizuire și analiza amănunțită ar fi în mod normal primordiale. Cu toate acestea, această etapă a primei instanțe a arătat că există o mulțime de lucruri rămase a fi examinate și încă neclarificate, iar etapa de apel se va dovedi a fi un forum excelent pentru abordarea acestora.

DAMEN rămâne ferm în asigurarea respectării legii și a principiilor generale privind achizițiile publice.

Indiferent de decizia finală, DAMEN rămâne în România. În ciuda procesului, Damen a continuat să construiască nave în MANGALIA și GALAȚI, la timp și la standarde globale, și va continua să facă acest lucru în continuare”- se arată într-un comunicat de presă al companiei Damen.