Miniștrii de Interne din U.E. aprobă cotele de refugiați. România a votat împotrivă

Miniştrii de Interne ai statelor Uniunii Europene au aprobat, în reuniunea de marţi, sistemul propus de Comisia Europeană privind distribuirea a încă 120,000 de refugiaţi.

Anunţul a fost făcut de preşedinţia luxemburgheză a Consiliului UE.

“Reprezentanţii statelor UE au aprobat, cu o largă majoritate, o decizie de relocare a încă 120,000 de refugiaţi”, anunţă preşedinţia Consiliulu.

Principalii oponenţi – Cehia, Ungaria şi Slovacia – au fost depăşiţi în sistemul cu majoritate calificată: Polonia a renunţat la obiecţiile sale, relatează publicația EU Observer.

Ministrul de Interne al Cehiei a criticat atitudinea Poloniei.

Ce urmează?

Potrivit strategiei redactate de Comisia Europeană, migranții care au ajuns deja în Grecia, Italia și Ungaria vor fi trimiși în alte state ale Uniunii Europene.

România, Cehia, Slovacia și Ungaria sunt statele care au votat împotriva cotelor obligatorii.

Ele vor fi aplicate pe parcursul următorilor doi ani.

Este cu totul neobișnuit ca o astfel de decizie – care se referă la suveranitatea națională – să se adopte cu o majoritate calificată, în detrimentul votului unanim.

Consiliu European

Hotărîrea urmează să fie ratificată de liderii Uniunii Europene la Consiliul European.

O reuniune informală la care ia parte și președintele României e programată miercuri.

Klaus Iohannis s-a pronunțat ferm, în mai multe rînduri, împotriva cotelor obligatorii de refugiați, pe motiv că o astfel de problemă nu poate să fie rezolvată “contabilicește”.

Președintele recunoștea însă, de curînd, că Bucureștiul s-ar putea găsi în situația în care să nu aibă de ales.

Oficialitățile române s-au arătat dispuse să găzduiască aproximativ 1,800 de refugiați din Siria și din nord-estul Africii.

Bucureștiul ar urma să primească, în baza sistemului provizoriu aprobat de miniștrii de interne, 2,475 de refugiați.

Numărul total alocat pînă în prezent României se apropie astfel de 5,000.

“Nu e suficient”

Agenția ONU pentru refugiați e de părere însă că, oricum, relocarea nu poate să funcționeze pe termen lung: e de așteptat ca numărul celor care vor avea nevoie de găzduire să sporească semnificativ.

Potrivit Națiunilor Unite, aproape 480,000 de oameni au ajuns în Europa anul acesta – cei mai mulți au traversat Mediterana în ambarcațiuni supraîncărcate și aproximativ 3,000 de persoane s-au înecat.

Altele au căzut victime rețelelor de trafic de persoane: zeci de refugiați, inclusiv copii, au fost găsiți morți într-o camionetă la începutul acestei luni, pe o autostradă din Austria.

Se estimează că în momentul de față, aproape 6,000 de persoane puse pe fugă de războiul civil din Siria sau de conflictele și de persecuțiile din nord-estul Africii ajung zilnic pe continentul european.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS