Confidenţialitate

Ministerul Sănătății: La două dintre cele 3 persoane venite din Africa de Sud există o suspiciune înaltă pentru varianta Omicron

Ministerul Sănătății a transmis, joi, că, în urma primelor teste, la două dintre cele 3 persoane testate pozitiv cu SARS-CoV-2, după ce au fost aduse din Africa de Sud, există o suspiciune înaltă pentru varianta Omicron a virusului SARS-Cov-2

„Precizare cu privire la secvențierea genomică pentru tuplina OMICRON

Procesul de secvențiere a genomului pentru tulpina OMICRON se realizează în mai multe etape, pe parcursul mai multor zile.

În urma primelor teste, la două dintre cele 3 persoane testate există o suspiciune înaltă pentru varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2.

Cele 3 persoane care au fost depistate pozitiv cu virusul SARS-Cov-2 sunt complet vaccinate. Toate trei persoanele infectate sunt asimptomatice, cu o stare de sănătate bună și se află în izolare și monitorizare.”

Informația transmisă de Ministerul Sănătății vine după ce testele au confirmat infectarea cu SARS-CoV-2 a trei dintre românii repatriați, săptămâna aceasta, din Africa de Sud.

Toate persoanele depistate cu SARS-CoV-2 sunt asimptomatice și vor fi supuse unor teste suplimentare, pentru a determina dacă sunt infectate cu Omicron.

Unul dintre cazuri este al unui jucător al echipei de rugby Știința Baia Mare. Ovidiu Cojocaru este spitalizat, în stare bună.

Alte trei cazuri suspecte de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului sunt în curs de secvențiere la Institutul „Matei Balș” din București.

„Nu e suspiciune înaltă, dar există o suspiciune”, a declarat medicul Adrian Marinescu pentru Digi24. Cele trei persoane sunt asimptomatice și se află în carantină, precizat doctorul.

Medicii subliniază: toate persoanele care vin dintr-o zonă roșie trebuie să se izoleze, să facă test PCR și, în cazul unui rezultat pozitiv, obligatoriu se face secvențiere.

România nu poate evita apariția variantei Omicron din cauza mobilității crescute a acesteia, a atras atenția ministrul Sănătății. Potrivit lui Alexandru Rafila, autoritățile caută soluții pentru a crește capacitatea de testare și secvențiere, și totodată de a îmbunătăți accesul populației la serviciile medicale, atât pentru Covid, cât și pentru alte boli.

Varianta Omicron este prezentă în peste 20 de țări.

Citește și: Alexandru Rafila, despre tulpina Omicron: Riscăm ca la sfârșit de an să avem o creștere rapidă a cazurilor la persoanele vulnerabile | AUDIO